čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomoucký soud potrestal muže, který škrtil soka v lásce, pěti lety za mřížemi

Za škrcení sedmnáctiletého mladíka kabelem od počítače potrestal olomoucký krajský soud studenta práv Martina Smékala pěti lety vězení. Do vězení jej poslal za vydírání. Původně ho loni v březnu stejný soud potrestal 10,5 roku za vydírání a pokus vraždy, případ však vrátil Ústavní soud. Čtyřiadvacetiletý muž svou oběť podle rozsudku škrtil až do bezvědomí napadeného mladíka. Důvodem útoku byla snaha donutit jej, aby ukončil svůj vztah s dívkou, která se Smékalovi líbila. Obě strany si ponechaly lhůtu pro případné odvolání.

Kabel, který Smékal použil při škrcení, soud vyhodnotil jako zbraň. „Z rozhodnutí Ústavního soudu je jasně prezentováno, že útok, který obžalovaný vedl, byl zavrženíhodný a byl nebezpečný, to bez jakékoliv debaty. Šlo o útok, který by objektivně mohl způsobil smrt poškozeného. Ani následek není zanedbatelný, ovlivnilo to život oběti," uvedl soudce Vladimír Hendrych.

Smékal na svého soka zaútočil předloni v červnu v olomoucké části Droždín. Nejprve mu vyhrožoval, aby dívku nechal, což mladík odmítl. Smékal jej povalil na záda, klekl na něj a kabel mu obtočil kolem krku. Škrtil jej tak dlouho, dokud mladík neupadl do bezvědomí. „Držel jsem ho deset patnáct sekund, když začal modrat, uvědomil jsem si, co dělám, a pustil jsem to," řekl policistům Smékal. Po útoku prý zpanikařil a odešel, co se stalo, si údajně uvědomil až doma. Na místo se chtěl vrátit, ale nedokázal to, nakonec si pro něj přišli policisté.

Krajský soud se musel řídit právním názorem Ústavního soudu, podle kterého nešlo o pokus vraždy. Podle ústavních soudců Smékal těžko mohl vědět, že krátkým škrcením nižší až střední intenzitou může způsobit smrt skrze takzvanou reflektorickou zástavu srdce. Pro laika jde o neznámý pojem, uvedl Ústavní soud. „Jeho útok byl mimořádně závažný a nebezpečný. Intenzita a délka škrcení však byla taková, že nemohlo k usmrcení ani k žádnému jinému zranění dojít," uvedl olomoucký soudce Hendrych.

Smékalova obhájkyně žádala nízký trest, poukázala na to, že mladík strávil ve vězení již 2,5 roku. Smékal ve své závěrečné řeči svého činu ani jednou nelitoval, naopak po celou dobu napadal mladíkovu výpověď. Tvrdil, že do bezvědomí neupadl, zpochybnil i věrohodnost lékařské zprávy, podle které oběť utrpěla posttraumatickou poruchu. Podle soudce Hendrycha je to ale právě obžalovaný, který manipuluje se svou výpovědí. „Nemáme absolutně pochybnost o tom, jak ten děj proběhl," dodal soudce.

Státní zástupce žádal potrestání v přísnější sazbě, kdy by obžalovanému hrozilo pět až 12 let s odůvodněním, že napadenému způsobil těžkou újmu na zdraví. Podle soudu sice utrpěla oběť posttraumatickou stresovou poruchu, ale nešlo o těžkou újmu na zdraví.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.