pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomoucký kraj čekají investice v řádech milionů

Olomoucký kraj čeká řadu investic, především proti povodním. Dále pak pokračování stavby dálnice D1 u Přerova, ale i rozsáhlá protipovodňová opatření budovaná v krajském městě patří mezi největší očekávané události v Olomouckém kraji v příštím roce.

Sporotvní hala, bazén a koupaliště

Řada investic čeká i jednotlivá města.  V Jeseníku se dokončí stavba sportovní haly za 65 milionů korun. „Pro město je to nejvýznamnější a dlouho očekávaná investiční akce,“ informoval mluvčí radnice Richard Kapustka. V Šumperku začne na jaře rozsáhlá rekonstrukce plaveckého bazénu za 160 milionů korun a nové koupaliště za 75 milionů korun začne vznikat ve Vrahovicích u Prostějova. 

Protipovodňová opatření

Příští rok na jaře bude v Olomouci zahájena dlouho plánovaná stavba další části protipovodňových opatření na řece Moravě nedaleko centra města. Součástí projektu s rozpočtem 750 milionů korun je vybudování dvou mostů na důležitých dopravních tepnách. Řidiči kvůli tomu musí počítat s dlouhodobými objížďkami. Stavba protipovodňových opatření má být ukončena na přelomu let 2021 a 2022.

 Připravená stavba protipovodňové ochrany v úseku Blahoslavovy a Šmeralovyulice je rozdělena do čtyř fází. Jako první bude příští rok uzavřen most v Komenského ulici, stavba nového mostu zabere 20 měsíců. Město jedná sarmádou o zapůjčení náhradního montovaného mostu ze státních rezerv,který by snížil dopad investice na dopravu ve městě. Jednání zatím nebyla uzavřena.

Nová hospicová péče

Olomoucký kraj investuje zhruba 14 milionů korun do vybudování nového oddělení hospicové péče v Nemocnici Prostějov. Paliativní péče byla zařazena do úhradové vyhlášky a od příštího roku ji budou proplácet zdravotní pojišťovny. Hejtmanství se proto nyní v Olomouckém kraji snaží vybudovat síť paliativní a hospicové péče. Jako první padla volba na krajskou Nemocnici Prostějov, kterou provozuje skupina Agel. Projekt počítá s rekonstrukci jednoho z jejích oddělení, kde má být 25 lůžek, z toho 14 zaměřených na paliativní péči.

Silnice a mosty 

Řadu akcí a investic očekávají i další města v kraji. „V Přerově doufáme,že se konečně začne s výstavbou posledního úseku D1, na který čekáme už desítky let. Očekáváme v roce 2018 rovněž zahájení stavby mimoúrovňového křížení v Předmostí," řekla mluvčí radnice Lenka Chalupová. Koncem příštího roku se v Přerově dostaví nové Dluhonské mosty za 104 milionů korun. 

Prostor pro vzdělání 

V Šumperku by se měla v září otevřít nová knihovna. Zázemí najde v bývalé Masarykově škole, která se opravuje od konce roku 2016, příští rok budou práce stát 40 milionů korun. „Ve škole bude sídlit také Centrum bakalářských studií, kde budou učebny a kabinety pro vyučující. Počítá se zde také s aulou pro 60 lidí," řekla mluvčí radnice Olga Hajduková. Pokračovat bude také další etapa rekonstrukce radnice.

Zdroj ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.