pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Soud v lednu otevře případ pádu dívky z vlaku. Obžalobě čelí vlakvedoucí a průvodčí

Olomoucký okresní soud otevře příští týden případ tragické nehody, při které loni zemřela dvouletá dívenka po pádu z vlaku na Olomoucku. Kauzu měl původně nařízenu již v září, nakonec se ale soudce rozhodl případ vrátit do přípravného řízení k došetření. S tím však nesouhlasil žalobce a krajský soud mu dal za pravdu. V kauze čelí obžalobě z usmrcení z nedbalosti vlakvedoucí a průvodčí, které podle žalobce nedohlédly na uzavření dveří vlaku.

Jednání má soud nařízeno na 4. ledna. „Budeme pokračovat jako po podání obžaloby. Byly tam požadovány nějaké úkony, krajský soud se k tomu vyjádřil, zda jsou nutné nebo nejsou a podle toho proběhne dokazování u hlavního líčení," řekl soudce olomouckého okresního soudu Petr Bednář.

Soudce požadoval v přípravném řízení mimo jiné zopakovat před obhájci rekonstrukci způsobu a mechanismu otevření dveří vlaku, ze kterých podle obžaloby dítě vypadlo. Chtěl také vyslechnout svědka, který tvrdí, že se událost stala jinak. Jde o Františka Petraše, který v osudnou chvíli roznášel cestujícím ve vlaku nápoje. Muž řekl, že je přesvědčen, že dívenka vypadla z okna, nikoli ze dveří, jak tvrdí policie i žalobce. Je pravděpodobné, že ho vyslechne až přímo soud. „Pokud bude navrhován nějaký nový svědek, tak může být vyslechnut nově v hlavním líčení. Krajský soud neuznal, že musí být vyslechnout už v přípravném řízení," doplnil soudce.

Neštěstí se stalo 24. července 2016 na trati mezi Olomoucí a Štěpánovem ve směru na Prahu. Dívka vypadla podle obžaloby z vlaku ve chvíli, kdy byla s matkou a starší sestrou na toaletě. V osudnou chvíli stála v blízkosti otevřených dveří toalety. Podle výsledků vyšetřování Drážní inspekce vlak ze stanice v Olomouci odjel s neuzavřenými dveřmi, při rychlosti vlaku 111 kilometrů za hodinu se pak dveře samovolně otevřely a dítě vtáhly ven. Dívka po pádu zemřela.

Podle žalobce zanedbaly vlakvedoucí a průvodčí své pracovní povinnosti, což mělo za následek, že vlak odjel z Olomouce s nedostatečně zavřenými dveřmi. Zaměstnankyně Českých drah vinu popírají. Dráhy se již s rodinou mimosoudně vyrovnaly. Projednání případu potrvá u soudu zřejmě delší dobu. Podle soudce Bednáře je důvodem především rozsah dokazování.

Autoři | Foto flickr.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.