čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Muž z Prostějova vyhrožoval na facebooku zpěvákovi, dnes jde k soudu

Před prostějovským okresním soudem dnes stane Aleš Rozsíval obžalovaný za násilné a rasově motivované výhrůžky zpěvákovi Radoslavu Bangovi v souvislosti s jeho postojem vůči kapele Ortel. Státní zástupce muže obžaloval ze čtyř trestných činů, hrozí mu až tři roky vězení. Jde o druhý případ, kdy se výhrůžkami tomuto zpěvákovi zabývá soud. První muž dostal trest veřejně prospěšných prací.

Státní zástupce Jiří Jančík muže obžaloval z hanobení národa, rasy, etnické či jiné skupiny osob, násilí proti skupině obyvatel či jednotlivci, podněcování k nenávisti vůči skupině osob a projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Žalobu na něj podal v souvislosti s jeho rasově motivovanými, nenávistnými výroky a komentáři na facebookovém profilu Radoslava Bangy prezentovanými v diskusích na internetových portálech.

Šlo o reakce na odchod zpěváka z divadelního sálu při vyhlášení skupiny Ortel během předávání cen Zlatý slavík 2016. Radoslav Banga, známější pod pseudonymem Gipsy, doprovodil tehdy ocenění kapely Ortel za druhé místo v tradiční anketě popularity pískotem a poté s manželkou na protest opustili sál. Druhý den svou reakci vysvětlil na svém účtu. Jeho klíčovým argumentem bylo, že Ortel podle jeho soudu podporuje nacismus. Banga se ptal svých kolegů, čemu tleskali. "Já vám řeknu čemu - tleskali jste nacistům," uvedl. Jeho profil poté zaplavily nenávistné projevy.

V případě Bangy jde o druhého člověka, který za urážky skončí před soudem. V srpnu letošního roku potrestal kladenský okresní soud dvacetiletého studenta Davida Šmída za přečin projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka 100 hodinami veřejně prospěšných prací.

Autoři | Foto Facebook Radek Banga

Štítky soud, hudba, rasismus, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.