sobota 20. dubna 2024 Marcela

Olomoucký kraj zkracuje čekání na pobyt v domovech pro seniory

Dlouhé čekací doby na umístění v domovech pro seniory se v Olomouckém kraji brzy zkrátí. Hejtmanství totiž plánuje inventuru zastaralých pořadníků pobytových sociálních služeb. Ty totiž obsahují třeba opakující se jména lidí, kteří podali žádost zároveň do více zařízení nebo těch, kteří se z kraje sice odstěhovali, ale v seznamech žadatelů jsou evidováni stále.

„Chceme, aby lidé, kteří se do domova pro seniory skutečně potřebují dostat, nemuseli čekat tak dlouho, jako dnes. Jiným seniorům, kteří trvalou péči nepotřebují, nabídneme terénní sociální služby, takže se jim dostane veškeré péče přímo u nich doma, “ vysvětlil novinky hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Všechny příspěvkové organizace kraje, které zajišťují pobytové sociální služby, mají půl roku na to, aby žadatele v pořadnících prověřily a zjistily jejich skutečné počty a potřeby.

Dosavadní systém komplikoval život nejen samotným zájemcům o sociální službu, ale i jejich provozovatelům. „Díky revizi pořadníků získáme aktuální informace, které v současném systému nejsou. Dokážeme tak lépe plánovat rozvoj sociálních služeb do budoucna,“ zdůraznila Irena Sonntagová, vedoucí odboru sociálních věcí krajského úřadu.

Tisková zpráva | Foto Pixabay.com

Štítky domov důchodců, senioři, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.