čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomoucký soud potvrdil vyjímečný trest muži, který ubil svou družku holýma rukama

Za brutální vraždu družky si dvaapadesátiletý Miroslav Opatřil z Ostravy definitivně odpyká 17,5 roku vězení. Rozsudek ostravského krajského soudu dnes potvrdil olomoucký vrchní soud. Muž žádal v odvolání změnu právní kvalifikace, odvolací soud to však zamítl. Ženu podle rozsudku v opilosti ubil holýma rukama, po jejím těle i šlapal. Napadená podle znalců ve velkých bolestech několik hodin umírala. Podle soudu ženu zavraždil zvlášť surovým a trýznivým způsobem. Původně mu hrozil až výjimečný trest.

„Motivem jednání byly dlouhodobé rozepře mezi poškozenou a obžalovaným. Žena na obžalovaného ve 28 případech zavolala policii. Dlouhodobé rozepře vedly k tomu, že se dopustil jednání, které se vymykalo běžnému chování," uvedla předsedkyně senátu Martina Kouřilová. Trest je podle ní v sazbě 15 až 20 let přiměřený. Kromě samotného trestu soud muži uložil ochranné protialkoholní léčení v ústavní formě v rámci věznice.

K tragédii došlo loni v únoru v Ostravě - Mariánských Horách, kde Opatřil žil se svou družkou v pronajatém pokoji. Muž podle obžaloby dal ženě nejprve několik facek. Pak ji bil pěstmi a když upadla, šlapal po ní. Útok byl podle soudu tak intenzivní a brutální, že napadená měla zlomených několik žeber, jedno bylo zcela roztříštěné. Oběť měla i poraněná játra či natrženou plíci. Ženu muž nechal na podlaze a šel spát. Družka poté v silných bolestech na následky poúrazového otoku mozku zemřela. Kdyby se k ní podle znalců dostala včas pomoc, vůbec zemřít nemusela.

Opatřil, který byl v minulosti už pětkrát odsouzen, útok nevyvrátil ani nepopřel. Tvrdí, že si pamatuje jen jedno strčení do ženy. Obhajoba dnes uvedla, že roli hrálo velké množství alkoholu. „Na co si obžalovaný pamatuje, k tomu se doznal," uvedl obhájce. Navrhl, aby byl čin posuzován jako těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. Podle něj není navíc vyvráceno, že se na útoku nepodílela jiná osoba. „Podle psychologického posudku nemá obžalovaný sklony k agresivnímu chování," uvedl obhájce. Poukázal i na to, že muž byl tak opilý, že ve chvíli útoku nebyl příčetný. „Vyjadřuju hlubokou lítost, je mi to opravdu líto. Neměl jsem nikdy v úmyslu poškozenou usmrtit," uvedl Opatřil.

Podle žalobce Mariána Kollára je trest i právní kvalifikace namístě. Následky tohoto dezolátního soužití bylo možné očekávat. „Násilí toho dne se dramaticky vymykalo z běžného rámce. Je jen spekulativní, že to neodpovídá profilu obžalovaného," uvedl žalobce. Odmítl i spekulace, že se na činu mohl podílet někdo jiný. Ani podle soudu se neprokázalo, že by se na místě nacházel někdo další.

Vraždě předcházely spory páru ovlivněné pitím velkého množství alkoholu. Často se hádali a konflikty často končily napadením ženy. Družka často volala policii, nikdy ale nepodala trestní oznámení a nenechala se ani ošetřit u lékaře. Žádala policisty jen o to, aby násilníka vyvedli z bytu.

Autoři | Foto By Fext (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.