čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Do radniční věžičky se vrátí tubus se starými listinami. Přidány budou i dokumenty z dnešní doby

Celkem třináct ozdobných věžiček a vikýřů na severní straně radnice touto dobou procházejí rekonstrukcí. Dnes se demontovala špice jedné z věží a doufalo se, že se podaří v báni věže objevit zase nějaký poklad, tak, jako tomu bylo u rekonstrukce střechy radnice, kde se našel tubus s několik století starými dokumenty.

Klempíři ve středu ráno demontovali špici jedné z věží a postupně snesli do útrob radnice orlici a báni, ve které by mohlo být něco ukryto. Při zběžném ohledání to však vypadá, že zeje prázdnotou. Jasné to však bude až po odborném podrobném prozkoumání.

Při rekonstrukci věžiček se počítá s tím, že se do jedné z nich vráti i tubus s archivními materiály, který byl ve střešní konstrukci radnice uložen přes tři století. Do tubusu se vloží nově i aktuální dokumenty s odkazem naší doby příštím generacím Olomoučanů.

Opravy věžiček nebyly součástí rekonstrukce střechy. Teprve při bližším posouzení, které umožnila až práce na lešení v bezprostřední blízkosti těchto ozdobných stavebních prvků, se ukázala jejich oprava jako potřebná a vnodná," řekl Filip Žáček, náměstek primátora.

Řemeslníci tedy postupně demontují starou krytinu, mění bednění, opravují tesařské konstrukce, dřevěné prvky ošetřují fungicidním postřikem a ocelové hrotnice opatřují antikorozním nátěrem.

Věž, která je umístěna nad orlojem, rekonstruují řemeslníci přímo na dlazbě Horního náměstí. „Chtěli jsme dát zájemcům příležitost, aby si mohli prohlédnout práci řemeslníků, restaurujících věžičky tradničními postupy," řekl Žáček.

Právě ve věžičce nad orlojem byl loni objeven tubus, který obsahoval staré dokumenty. Nejstarší z nich byl z počátku 18. století, nemladší pak ze šedesátých let 20. století.

 

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.