sobota 20. dubna 2024 Marcela

Pes muže u Billy nepokousal. Strážníci se zkreslené informace dozvěděli od lidí na místě a omlouvají se

V pondělí vás redakce Olomoucké Drbny informovala o události, která se stala na ulici Dobnerova u Billy. Pes tam měl podle oficiálních informací Městské policie Olomouc pokousat svého majitele. Po zveřejnění článku se zvedla vlna nevole z řad veřejnosti i samotné rodiny muže, která tvrdí, že muž pokousán nebyl. Redakce tedy upozornila Městskou policii Olomouc na své poznatky, zde je výsledek.

Ještě v pondělí večer redakce Olomoucké Drbny jednala s rodinou muže, který byl u Billy zraněn. Zástupci rodiny tvrdili, že muž pokousán nebyl, byl pouze psem stržen na zem, když škubl za vodítko, a nešťastně si zlomil nohu. Redakci bylo přislíbeno, že další den můžou mluvit přímo se zraněným pánem: „Odpoledne jsem přišel domů a šel jsem, jako obvykle, Charlieho (psa) vyvenčit. Když jsem šel kolem Billy, Charlie asi něco zmerčil ve vzduchu a trochu sebou trhl. Já jsem to nečekal, upadl jsem a nešťastně jsem si nadvakrát zlomil nohu. Charlieho jsem na vodítku i poté pořád držel,“ řekl Jindřich Nevrlý, zraněný muž před Billou.

S tímto vyjádřením Olomoucká Drbna kontaktovala Městskou policii Olomouc prostřednictvím jejího tiskového mluvčího Petra Čunderleho, aby byla událost znovu prošetřena. 

„Hlídka Městské policie Olomouc (MPO) byla volána dispečerem zdravotnické záchranné služby na místo, kde došlo ke zranění osoby jeho vlastním psem. Po příjezdu strážníků na místo se již majitel psa nacházel v sanitním vozidle, kde byl ošetřován záchranáři. Rozsah ani mechanismus zranění nebyl hlídce MPO sdělen. Na místě byla od zdravotníků předána strážníkům totožnost zraněného. Při manipulaci se psem se členové hlídky MPO dozvěděli od okolo stojících občanů, že mělo dojít ke stržení majitele psem a následnému pokousání. Vzhledem k této skutečnosti činnost hlídky směřovala k eliminaci pohybu dotyčného psa (izolace od ostatních osob a jeho převezení do útulku). Cizí zavinění na místě zjištěno nebylo, proto pokládala hlídka MPO zjištěné informace za dostatečné a převoz psa do útulku byl realizován jako asistenční úkon pro zdárné ukončení činnosti Zdravotnické záchranné služby," řekl mluvčí strážníků Petr Čunderle.

„Hlídka následně v informačním systému MPO konstatovala vznik zranění na základě uvedených skutečností. Tisková zpráva proto vycházela ze skutečností uvedených v informačním systému MPO a tímto bohužel došlo ke zkreslení faktického průběhu událostí na místě samém, za což se omlouváme," dodává Čunderle.

Po vydání článků založeného na oficiálním zdroji Městské policie Olomouc se na adresu redakce vznesla vlna kritiky. „Městská policie Olomouc je instituce, jejíž informace jsou oficiální. Bohužel, i v této organizaci pracují lidé, a je lidské chybovat. Velmi mne mrzí, že v tomto případě chybně podané informace ze strany Městské policie Olomouc a následně vydaný článek na základě těchto informací mohly negativně poznamenat zraněného muže, jeho psa a nejbližší rodinu, na druhou stranu mne těší, že se situace podařila ozřejmit," řekl šéfredaktor Olomoucké Drbny, Jakub Wittka.

Autoři | Foto MPO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.