pátek 26. dubna 2024 Oto

Olomoucký soud dnes znovu otevírá případ střeleb na Libavé, při kterých byl těžce zraněn voják

Olomoucký okresní soud znovu otevře případ nočních střeleb bojových vozidel pěchoty (BVP) na Libavé, při kterých byl těžce zraněn voják. Střela mu mimo jiné amputovala levou ruku. Z ublížení na zdraví z nedbalosti se před soudem zodpovídá velitel vozidla Marcel Kulišťák, střelec vozidla Luděk Niedermeier a řídící střeleb Zdeněk Havala, který měl na věži střelnice na starost dodržení zásad bezpečnosti. Hrozí jim až čtyři roky vězení. Je možné, že dnes soud vynese rozsudek.

Neštěstí se odehrálo loni v květnu při večerním nácviku střeleb BVP na terč z kanonu a kulometů. Zasažené vozidlo se v osudnou chvíli dostalo více než 200 metrů před vozidlo, ze kterého se střílelo. BVP, odkud střela vyšla, se zdrželo kvůli technickým problémům s kanonem. Ostatní vozidla ale pokračovala v jízdě.

Střela tehdy zranila dva vojáky. Šlo o desátníky ze 71. mechanizovaného praporu Hranice, oba skončili v olomoucké fakultní nemocnici. Těžce zraněný devětadvacetiletý voják utrpěl mnohačetná zranění, v nemocnici bojoval několik dní o život. Jeho o pět let mladší kolega byl v následujících dnech propuštěn do domácí péče.

Jeden z obžalovaných vojáků již od armády odešel, druzí dva stále působí u 7. mechanizované brigády.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky voják, armáda, zranění, soud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.