pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Nemocných v Olomouckém kraji od minulého týdne opět přibylo

Lidí s akutními respiračními chorobami v Olomouckém kraji oproti minulému týdnu opět přibylo, avšak tempo růstu jejich počtu se výrazně zpomalilo. Podle statistik hygieniků je nyní v regionu 1475 nemocných na 100.000 obyvatel, předchozí týden jich bylo 1397. Ordinace zaplnily hlavně děti. Olomoucký kraj vykazuje relativní nemocnost nižší než republikový průměr, který je 1722 lidí. Vyplývá to z dnešních údajů Krajské hygienické stanice v Olomouci. V některých nemocnicích už platí zákaz návštěv.

Zatímco předchozí týden se relativní nemocnost v Olomouckém kraji zvýšila o 266, tak nyní vzrostla o 78. „K dnešnímu dni v Olomouckém kraji zatím neevidujeme případ chřipkového onemocnění s klinicky závažným průběhem," uvedla hygienická stanice na svých internetových stránkách.

Fakultní nemocnice Olomouc v pátek kvůli rostoucímu počtu nemocných obyvatel zakázala návštěvy na oddělení dětské hematoonkologie a ode dneška zákaz platí pro celou dětskou kliniku. „Důvodem je zvyšující se výskyt akutních respiračních onemocnění, a tedy i zhoršující se epidemiologická situace," řekl mluvčí FN Olomouc Egon Havrlant.

V nemocnicích v Prostějově, Přerově a ve Šternberku na Olomoucku byl dnes vyhlášen zákaz návštěv na odděleních LDN. "Jde o preventivní opatření, jehož platnost bude ukončena neprodleně po zlepšení epidemiologické situace," řekla ČTK mluvčí společnosti Agel Radka Miloševská.

Jesenická nemocnice podle Miloševské návštěvy zatím nezakázala. „Epidemiologická situace na Jesenicku naštěstí není tolik dramatická, a tak v Jesenické nemocnici mohou lidé své příbuzné prozatím navštěvovat bez omezení," uvedla. Návštěvy neomezila ani Nemocnice Šumperk. „Situaci okolo výskytu chřipkové epidemie pečlivě sledujeme, nicméně zatím o zavedení celoplošného zákazu návštěv neuvažujeme," uvedla mluvčí nemocnice Hana Hanke.

Nemocnost v uplynulém týdnu vzrostla především na Šumpersku, kde hygienici evidují 1237 nemocných na 100.000 obyvatel. O týden dříve jich tam bylo 952. Nejvyšší nemocnost má ale Olomoucko. Na 100.000 obyvatel tam nyní připadá 1907 nemocných, zatímco předchozí týden jich bylo o 31 méně. O týden dříve se počet nemocných na Olomoucku zvýšil o pět stovek.

Vysoká nemocnost se drží také na Jesenicku. Lékaři tam evidují nyní 1584 nemocných na 100.000 obyvatel, předchozí týden jich bylo 1334. Na Přerovsku se tento ukazatel za poslední týden zvýšil z 942 na 992, což je nejnižší nemocnost v Olomouckém kraji. Na Prostějovsku se nemocnost v minulém týdnu snížila. Do ordinací tam přišlo 1389 nemocných na 100.000 obyvatel, zatímco o týden dříve jich bylo 1457

Relativní nemocnost je nyní v Olomouckém kraji nejvyšší u dětí do pěti let – 3725 případů na 100.000 obyvatel. Ordinace plní také školáci do 14 let, kde je 2452 nemocných na 100.000 obyvatel. U mladých lidí ve věkové kategorii 15 až 24 let připadá 2442 nemocných na 100.000 obyvatel.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.