čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Ice Diver prověřil schopnosti potápěčů. Byla mezi nimi i potápěčka z olomouckého 153. ženijního praporu

Procvičení a zdokonalení schopností potápěčských odborností jednotek ženijního vojska, výměna zkušeností a sjednocení postupů při plnění úkolů při mezinárodní spolupráci ve smíšených týmech. To bylo cílem cvičení Ice Diver 2018, kterého se za Českou republiku zúčastnili vojáci z 15. ženijního pluku Bechyně.

Mezinárodní cvičení Ice Diver 2018 probíhalo pod vedením vedoucího instruktora rotmistra Michala Ščepky, který patří ve svém oboru mezi špičky Ozbrojených sil Slovenské republiky. „Ačkoliv se postupy slovenských a českých potápěčů od sebe téměř neliší, teorií a suchým nácvikem jsme sladili bezpečnostní pravidla při potápění, práci se signálním lanem a trasovací šňůrou,“ vysvětluje praporčík Michal Strejc, zkušební komisař potápění Armády České republiky. 

Po úvodním seznámení s průběhem cvičení přenesli potápěči své poznatky z teorie a nácviků pod vodní hladinu, kde již pracovali ve smíšených týmech. Mezi cvičícími byla i jedna potápěčka ze 153. ženijního praporu Olomouc.


Cvičení českých a slovenských potápěčů se konalo na slovensku v prostorách cvičiště Čierna Voda.

Potápěči obou armád měli za úkol mimo jiné vyhledat určité předměty, vyznačit k nim trasu a poté se bezpečně vrátit zpět. Výcvik se odehrával v prostoru lomu Čierna Voda, které nabídlo cvičícím náročné podmínky. Teplota vody se pohybovala okolo 2 stupňu Celsia a viditelnost byla pouhý jeden metr. „Jak sám název cvičení - Ice Diver napovídá, jednalo se o potápění pod ledem. Klimatické podmínky nám bohužel nepřáli, ale i přes absenci ledu jsme si v praxi prověřili svoje odborné dovednosti při plnění ženijních prací v zimních podmínkách za použití stejných postupů jako by led byl. Činnost byla zaměřena především na trasování a práci s bubínkem,“ dodává praporčík Strejc.

Mezi hlavní úkoly vojenských potápěčů patří zabezpečení plaveb bojových vozidel nebo přeprav přes vodní překážky, kde zajišťují záchranné a vyprošťovací práce či průzkumné práce pod vodou. Své dovednosti mohou využít také při živelních pohromách, jako tomu bylo například v roce 1997 na Moravě a 2002 v Čechách.

Autoři | Foto Jozef Žiak

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.