pátek 29. března 2024 Taťána

Jaguáří samice Inti z olomoucké zoo má problém se zuby. V přírodě by nepřežila, pod dohledem lékářů má šanci

Jaguářice Inti přišla do olomoucké zoo v roce 2010. V roce 2013 se řešila první závažná zdravotní komplikace Inti, kdy měla hnisavý výtok z oka, který ukazoval na zánět zubu. Od té doby se s Inti táhne její problémy se zuby, které vyvrcholili v úterý 7. února, kdy musel přijet specialista na rentgenování velkých zvířat.

Pokud se u zvířat vyskytnou problémy se zuby a nachází se ve volné přírodě, je to obvykle problém. Pokud se organismus zvířete nevypořádá s problémem sám, pravděpodobně nepřežije. V zoologické zahradě ale má šanci díky zvířecímu zubaři.

„Inti k nám přišla jako mladá v roce 2010. Byla divoká a dravá. V roce 2013 jsme u ní řešili hnisavý výtok z oka, který ukazoval na zánět zubu. Provedený rentgen tlamy sice prokázal závažné poškození chrupu, ale stomatologický zákrok by byl velmi složitý a s nejistým výsledkem, proto jsme se rozhodli nejdříve vyzkoušet antibiotickou léčbu. Výsledek byl pozitivní, ale pouze dočasně," řekla Karla Břečková, tisková mluvčí Zoo Olomouc.

Po podání antibiotik a analgetik došlo ke zlepšení. V roce 2016 byl však otok tlamy a nepohoda zvířete natolik výrazná, že se začalo uvažovat o povolání stomatologa. „Problém jsme projednali s kolegy ze Dvora Králové, kteří absolvovali podobnou zubní anabázi u tygřice a doporučili nám humánního stomatologa MUDr. Jiřího Hraby. Po otevření dřeňové dutiny jednoho z tesáků objevil absces vedoucí až k čelistní kosti. Po druhé intervenci byla dutina uzavřena a zvířeti se zjevně ulevilo," konstatovala Břečková.

Zlepšení trvalo poměrně dlouho, nicméně v současné době začala ošetřovatelka zaznamenávat opět otok tlamy Inti, takže olomoucká zoo přistoupila k povolání rentgenologa, aby pořídil snímky, na jejichž základě stomatolog bude dále postupovat.

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.