středa 17. dubna 2024 Rudolf

V Pevnosti poznání o víkendu zjistíte, že Láska je věda

V sobotu 17. února a v neděli 18. února se bude v Pevnosti poznání odehrávat program ve jménu lásky. Láska je věda, jak se akce v Pevnosti nazývá, zavede účastníky do světa plného lásky z tak trochu jiného pohledu.

Všechny sekce Pevnosti poznání budou o víkendu láskou zasažené. V historické sekci se tamní animátoři zaměří na mytologii. „Ukážeme, proč je jedním ze symbolů lásky Amorek a kde vzal svůj luk a šípy. V expozici bude připravený materiál o božstvech a rituálech spojených s mytologií v různých zemích v rozdílných časech,“ lákala na program Kateřina Rejšková Kadlecová, koordinátorka expozice Věda v pevnosti.

I v ostatních sekcích Pevnosti nebude o zamilovanou tematiku nouze. Páry si například složí hlavolam srdce a podle algorytmu zjistí, jestli je to láska na celý život. Kdo ještě pravou lásku hledá, určitě ocení expozici Živá voda, kde se dozví, co na něj v milostném životě ještě čeká. Vyznavači kreativity si taky přijdou na své: „Ve výtvarné dílně budeme mluvit o hormonu lásky oxytocinu a společně si vyrobíme malý dárek v podobě netradiční brože. Dále chceme vyzdobit a namalovat textilní tašky či batoh, který si lidé odnesou domů,“ popsala aktivitu Nikola Lauberová.

Nemyslete si, i v přírodě to láskou vzkvétá. Lidé se v Pevnosti seznámí například s rostlinami, které mají afrodiziacké účinky, nebo mají vliv na lidskou aktivitu, krevní oběh, dobrou náladu nebo euforii. Návštěvníky čekají také chemické pokusy nebo budou moci zaplnit laboratoř zamilovanými vzkazy psanými tajným písmem.

Část programu bude patřit taky Academia Film Olomouc (AFO), které se koná od 24. do 29. dubna. „Rodinná projekce bude zaměřena na lásku z oceánů. Dospělí i ti nejmenší spatří mateřskou lásku mezi majestátními keporkaky, inteligentními delfíny a lstivými kosatkami, stejně tak ale bude plátno ve třetím podlaží pevnosti patřit legendárním Velkým bílým žralokům. Právě AFO 2018 se hodlá věnovat tématu znečišťování oceánů a nutné záchraně jejich obyvatel,“ řekl mluvčí festivalu Academia Film Olomouc Ondřej Čížek.

Autoři | Foto Eva Hobzová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.