čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Jeden z mostů nad železnicí mezi Přerovem a místní částí Dluhonice šel k zemi, druhý půjde v létě

Stavaři v těchto dnech odstranili první ze dvou takzvaných Dluhonských mostů, vedoucí nad železniční tratí mezi Přerovem a místní částí Dluhonice. Druhý zbourají v červenci. Kvůli odstranění zchátralé konstrukce bude na trati opět zastaven provoz. Rozsáhlá oprava obou mostů začala loni v listopadu, na místě by do letošního listopadu měly stát mosty nové. Odstranění a následná stavba nových mostů je jednou z největších současných investic města Přerova, přijde na devadesát milionů korun. Z velké části je akce hrazena z dotací.

Menší ze dvou mostů stavbaři sejmuli o víkendu. Zbytky mostu budou nyní postupně rozebírat. „V červenci nás ještě čeká sejmutí druhého z mostů a bude použit totožný postup. Stejně jako v únoru bude muset být přistoupeno k uzavírce provozu na trati, to vše v souladu s plánem výluk," uvedla Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.

Stavba mostů spojující Přerov s místní částí Dluhonice se dotýká řidičů, pro něž je tato trasa téměř do konce listopadu nepřístupná, i firem, které tu mají sídlo. Jde především o chemičku Precheza, pracovníci společnosti budou muset využít ke vstupu do areálu hlavní bránu na nábřeží Edvarda Beneše. Zástupci města museli rovněž řešit, jak se budou do školy dostávat děti žijící za mosty v sociálních ubytovnách. Dluhonské mosty totiž pro ně byly jedinou přístupovou cestou. Radní města nakonec schválili nákup průkazek na autobus pro žáky, které sváží do centra města autobus, projíždějící areálem Prechezy.

Firma Strabag, která vyhrála výběrové řízení na tuto zakázku, má na rozsáhlou rekonstrukci padesát šest týdnů. Dosavadní dopravně vytížené mosty byly téměř v havarijním stavu. Stavba byla podle zástupců města rekordně rychle připravena, poprvé byla použita veřejnoprávní smlouva na dopravní stavbu na územní a stavební povolení.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky most, rekonstrukce, železnice, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.