sobota 20. dubna 2024 Marcela

Město investuje do zastaralého varovného systému 78 milionů korun

Bezmála 80 milionů korun investuje olomoucká radnice do modernizace varovného a výstražného systému ve městě, který je podle odborníků značně zastaralý a náročný na údržbu. Na projekt magistrát získal dotaci 55 milionů korun. Modernizaci systému, který má obyvatele varovat například před živelními pohromami či průmyslovými haváriemi, plánuje zahájit letos. Bude to nejrozsáhlejší úprava systému varování a vyrozumění v historii města, řekl primátorův náměstek Martin Major.

„Stávající síť sirén sice vyhovuje z hlediska varování občanů města, ale sirény jsou již zastaralé a především srozumitelnost jakéhokoli doplňkového hlášení je velice nízká," uvedl Major. Nedostatky nynějšího varovaného systému se podle Majora projevují zejména při hlášeních o pátrání po pohřešovaných lidech, kdy sdělovaným informacím často není rozumět.

Nynější varovný systém Olomouce je podle Majora založený na kombinaci sirén a obecních rozhlasů, přičemž většina sirén pochází z let 1999 až 2006 a obecní rozhlasy ze 70. a 80. let minulého století. V Olomouci je instalováno 44 elektronických sirén a v městských částech Lošov, Radíkov, Svatý Kopeček, Droždín, Holice, Chomoutov, Topolany, Nedvězí, Slavonín a Nemilany jsou obecní rozhlasy.

„Náš varovný systém v dnešní podobě vyžaduje časté opravy a nákladnou údržbu. Tento systém je zastaralý a mnoho jeho součástí už je na pokraji životnosti," upozornil Major, podle kterého bez kvalitních a srozumitelných informací případnému nebezpečí nelze čelit. Olomoucký projekt modernizace systému je podle něj jedním z největších, ne-li vůbec největší v České republice.

Modernizace systému varování a vyrozumění bude v Olomouci trvat čtyři roky. Všechny městské části postupně získají nový místní rozhlas, který podobně jako sirény umí varovat o hrozícím nebezpečí a současně jako klasický rozhlas podá podrobné informace o dalších událostech.

Celý systém bude ještě doplněn o nové vodočty, srážkoměry a další prvky, které pomůžou při včasném varování obyvatelstva jak před povodňovými situacemi, tak i haváriemi a přírodními živly. Nový rozhlas bude podle Majora zároveň možné využít pro informování obyvatel a návštěvníků města o plánovaných akcích.

Autoři | Foto olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.