sobota 20. dubna 2024 Marcela

Prostějovské domácnosti zaplatí za teplo méně díky stamilionové investici

Méně peněz za teplo zaplatí domácnosti v Prostějově díky více než stomilionové investici do čtyř nových kogeneračních jednotek, které ve městě instalovala a provozuje společnost ČEZ Energo. Investovala i Domovní správa Prostějov, která zajistila výměnu kotlů, řekl dnes generální ředitel ČEZ Energo Michal Rzyman.

Instalovat nové kogenerační jednotky doporučilo několik nezávislých studií, které si Domovní správa Prostějov nechala zpracovat poté, co se některé domy odpojily od centrálního vytápění. „Už nyní můžeme toto rozhodnutí hodnotit jako velice dobré, neboť i díky tomu se nám podařilo snížit cenu tepla na letošní rok tak, že každá domácnost uspoří několik tisíc korun za rok. Se stávající plánovanou cenou 418 korun bez DPH se řadíme k nejlevnějším v regionu a při této ceně se už nevyplatí výstavba vlastní plynové kotelny," uvedl jednatel Domovní správy Prostějov Vladimír Průša.

Čtyři nové kogenerační jednotky mají celkový výkon 4,5 megawattu elektrické energie. Celkový výkon všech kogeneračních jednotek, které v Prostějově provozuje ČEZ Energo, tak přesáhl osm megawattů. „Nové kogenerační jednotky přinesou dva benefity - ekonomický a environmentální. Jde o technologii na míru 21. století a součást moderního trendu, kterým teď celá energetika směřuje," podotkl Rzyman.

Podle náměstka prostějovské primátorky Jiřího Pospíšila (PéVéčko) investice přinese finanční úspory domácnostem, školám a dalším institucím, které budou tepelnou energií z kogeneračních jednotek zásobovány. „Spolupráce na realizaci kogeneračních jednotek by mohla být tou správnou cestou, kterou lidem zabezpečíme i do budoucna co nejvýhodnější podmínky moderního vytápění domácností," řekl Pospíšil.

Společnost ČEZ Energo provozuje v Česku 118 kogeneračních jednotek s celkovým instalovaným elektrickým výkonem 91 megawattů a tepelným výkonem přesahujícím 194 megawattů.

Kogenerační jednotky vyrábějí zároveň elektřinu a teplo. Zatímco z klasických elektráren se teplo vznikající při výrobě elektřiny vypouští bez užitku do okolí, kogenerační jednotka jej využívá k vytápění nebo ohřívání vody. Kogenerační jednotky mají vysokou účinnost, která přesahuje 90 procent.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky teplo, investice, topení, energie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.