pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Byty v Olomouckém kraji loni přibývaly nejrychleji z celé České republiky

Bytová výstavba v Olomouckém kraji loni rostla nejrychlejším tempem v zemi. V regionu byla zahájena stavba 2413 bytů, jejichž počet byl ve srovnání s rokem 2016 o 74 procent vyšší. V celém Česku byla loni zahájena stavba 31.521 bytů a meziročně jich bylo o 15,8 procenta více, vyplývá z dat Českého statistického úřadu.

Nejvíce bytů se loni začalo v Olomouckém kraji stavět v rodinných domech, bylo jich 1021. Následovaly bytové domy se 781 jednotkami a nástavby, přístavby a vestavby domů s 259 byty. V domovech a penzionech pro seniory byla zahájena stavba 25 bytů, ve stavebně upravených nebytových prostorách 30 jednotek a nebytových budovách 297 bytů.

Dokončeno bylo loni v Olomouckém kraji 1478 bytů, kterých bylo meziročně o 10,5 procenta více. Hlavní část dokončených bytů připadla na rodinné domy s 772 jednotkami, v bytových domech jich bylo dostavěno 555.

Ředitel Hanácké realitní kanceláře Petr Korytar uvedl, že na olomoucký trh přijde v relativně krátké době několik developerských projektů, které čítají tisíce bytů. Developeři při nabídce nových bytů podle něj už budou kvůli konkurenčnímu boji narážet na cenový strop.

„Ať je poptávka po bytech v Olomouci jakkoliv vysoká, dle mého názoru nedokáže absorbovat tisícovky bytů. Jinými slovy, tolik bytů při aktuálním cenovém růstu není možné prodat. Minimálně ne za stále rostoucí ceny, které už přesáhly hranici 40 000 korun za metr čtvereční," komentoval už loni výhled na olomouckém realitním trhu Korytar.

Developerské společnosti staví byty například v městské části Slavonín a další vznikají v areálu bývalého telekomunikačního podniku SPT Telecom na Tabulovém vrchu v Olomouci.

Nový impulz dá bytové výstavbě v kraji projekt společnosti Sochorova stavební, která na místě bývalých kasáren v centru Olomouce připravuje plochu pro stavbu více než 300 bytů. Zahájena byla loni stavba nových bytů na místě někdejších sladoven nedaleko centra Olomouce.

Více než dvě stě bytů bude v domech, které nedaleko historického centra Olomouce postupně postaví developerská skupina SMC Development. Bytové domy budou součástí nové městské čtvrti Šantovka, v níž už bylo vybudováno stejnojmenné nákupní centrum.

V roce 2016 bytová výstavba v Olomouckém kraji zaostávala za rokem 2015. V regionu byla v roce 2016 zahájena stavba 1386 bytů, kterých bylo meziročně o 5,6 procenta méně. Ve srovnání s ostatními kraji to byl druhý nejvýraznější pokles.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky byty, bydlení, Olomouc, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.