čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Do čela pěti fakult olomoucké univerzity byli uvedeni noví děkani

Do čela pěti z osmi fakult Univerzity Palackého v Olomouci byli dnes uvedeni noví děkani. Inaugurací v Arcibiskupském paláci tak byl završen volební maraton, který se na akademické půdě odehrával od loňského roku. Inaugurace děkanů je součástí programu akademického týdne univerzity. Během něj byl otevřen například nový studentský klub.

Ve svých funkcích byli dnes slavnostně potvrzeni děkanka Pedagogické fakulty Libuše Ludíková, děkan Filozofické fakulty Zdeněk Pechal, děkan Přírodovědecké fakulty Martin Kubala, Michal Šafář za Fakultu tělesné kultury a Jaroslav Vomáčka za Fakultu zdravotnických věd. Z rukou rektora Jaroslava Millera převzali děkanské insignie a složili inaugurační slib pro nadcházející čtyři roky, uvedla mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Kromě volby na Fakultě zdravotnických věd, která se uskutečnila již loni v lednu, byli zbývající čtyři děkani zvoleni na konci loňského a začátku letošního roku. Nejdéle trvaly volby na Přírodovědecké fakultě, kde musel být vypsán nový termín, neboť jediný kandidát - tehdejší děkan Ivo Frébort - nebyl v polovině prosince zvolen ani ve třetím kole. Univerzita má již za sebou také volbu rektora. Vyhrál ji dosavadní rektor Jaroslav Miller, zvolen byl hned v prvním kole. Byl jediným kandidátem.

Inaugurace děkanů je součástí Akademického týdne Univerzity Palackého. Začal v pondělí, kdy byl po mnoha letech otevřen studentský klub. Sídlí ve Zbrojnici. Součástí týdne je také slavnostní ocenění autorů odborných knih z řad akademických pracovníků a úspěšných studentů.

Ve středu v 15:00 se již tradičně rozezvučí zvony olomouckých kostelů svatého Mořice, svatého Michala a svatého Václava, které obyvatelům Olomouce připomenou obnovení univerzity. Zákon o jejím obnovení byl přijat 21. února 1946. Ve stejný den se v 19:00 v kostele Panny Marie Sněžné uskuteční tradiční studentská mše svatá, jejíž součásti bude i přímluva za Univerzitu Palackého k jejímu 72. výročí novodobé historie.

Autoři | Foto Vojtěch Duda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.