pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Kvůli mrazu chodí terénní pracovníci za olomouckými bezdomovci častěji

Častěji než obvykle vyrážejí v těchto dnech do terénu pracovníci olomoucké charity, aby poskytli pomoc lidem bez domova. Řadu z nich totiž ani tuhý mráz nedonutil k tomu, aby vyhledali sociální služby či střechu nad hlavou. Kromě spacích pytlů či peřin jim odborníci dávají rady co dělat, aby neumrzli. S mrazy se potýkají i dopravci či vodohospodáři. V Olomouci v sobotu prasklo vodovodní potrubí, v pondělí to byla kolejnice na tramvajové trati.

„Venku jsme prakticky po celý rok, nyní se zaměřujeme více na lidi, kteří nejsou více zaopatřeni proti zimě, kteří bydlí ve stanech či v přístřešcích. Pozornost upínáme také na starší lidi se zdravotními problémy, častěji je navštěvujeme, zjišťujeme jejich zdravotní stav a zda jsou zabezpečeni proti zimě, zda mají dostatek oblečení nebo spacák," řekla koordinátorka terénního programu olomoucké charity Veronika Machálková.

„Venku je hrozně moc lidí. Někteří mají svá stálá místa, mají stanová městečka, kde je jich více, mají tam ohniště, pomáhají si v přežívání. Jsou tak lépe zabezpečeni a zároveň na sebe i dohlížejí. Nejvíce ohroženi jsou lidé, kteří nemají stálá místa, různě přespávají, přesouvají se z místa na místo po městě," doplnila koordinátorka.

Podle vedoucího střediska Samaritán olomoucké charity Petra Prinze sledují charitní pracovníci nárůst zájmu bezdomovců již od prosince. „Naše kapacity nejsou neomezené, ale nechceme nikoho odmítat, obzvlášť pokud teploty klesají pod nulu. V nízkozprahovém denním centru je kapacita napnutá a překračovaná, ale prozatím v posledních dnech nesledujeme dramatickou změnu. Kapacita na noc je třicet lidí, ale bývá tam okolo čtyřiceti lidí, kteří přečkají noc na židli v teple," řekl Prinz.

Vyšší zájem mají bezdomovci také o noclehy v azylovém domě a noclehárně v Prostějově, jehož pracovníci museli přidat sedm rozkládacích postelí. Přes den se mohou ohřát v denním centru. „Lidi, co přesto zůstávají venku, intenzivně navštěvuje terénní pracovník. Stará se o ně a zjišťuje, jestli jejich situace není závažná, a případně je informuje o tom, že možnost u nás je," řekl ředitel Azylového centra Prostějov Jan Kalla.

Mrazivé teploty se odrážejí i na běžném životě. Kvůli silnému mrazu dnes dopoledne praskla kolejnice na tramvajové trati v historickém centru Olomouce ve směru na hlavní nádraží. „Výluka tam v tomto směru trvala zhruba čtyřicet minut. Zajistili jsme náhradní autobusovou dopravu," řekla mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Martina Krčová. V sobotu zase obyvatele městské čtvrti Nová Ulice odstřihlo prasklé vodovodní potrubí. Dodávka do posledních ulic se podařila obnovit v neděli časně ráno. Silný proud vody tam vyplavil dokonce dvě stě let staré kosterní ostatky pocházející z bývalého hřbitova. Více čtěte zde.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky menšiny, počasí, mrazy, bezdomovci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.