Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Jak se žije zvířatům v olomoucké zoo v mrazu? Pižmoni jsou ve svém živlu

 
úterý, 27. února 2018, 19:30

Současné teploty, které i ve dne klesají hluboko pod bod mrazu, nedělají problémy jen lidem, ale i některým obyvatelům zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce. Mráz podle zooložky Libuše Veselé nevadí třeba arktickým vlkům nebo tygrům. Jsou však i zvířata, která si mráz užívají.

„U nás je řada zvířat, která se tváří, že jim mráz nějak zásadně nevadí. Třeba pižmoň je zvíře, které si ten mráz užívá, protože ten je velmi dobře vybaven pro tyhle podmínky a vzhledem ke kvalitě své srsti je v mrazu spokojen,“ říká zooložka olomoucké zahrady.

„Myslím si, že řada zvířat, která jsou z mírného pásma, snáší mrazy celkem dobře, ale s tou podmínkou, že mají možnost schovat se někam do závětří. Nicméně zvířata, která jsou vyloženě z teplejších oblastí, tak ta se v současných mrazivých podmínkách vůbec nepouštějí ven,“ říká Veselá.

Některá zvířata se však ven pouštět musí, například žirafy. „Ty pouštíme ven opravdu jen na dobu nezbytně nutnou k úklidu stáje, což je asi deset nebo dvacet minut. Ošetřovatelé si pospíší, aby žirafy mohly rychle domů,“ doplňuje Libuše Veselá.

V teplotách pod bodem mrazu je nutné dávat pozor i na to, aby zvířatům nezmrzla potrava. „Zvířata, která za normálních okolností dostávají jako přídavek ke krmivu třeba mrkev nebo nějakou šťavnatou složku, dostávají teď jen suchou stravu,“ uzavírá zooložka olomoucké zoo Libuše Veselá.

Vizitka autora

 

Ivo Spisar

Redaktor portálu Olomoucká Drbna
kontakt: redakce@olomouckadrbna.cz

 
Foto Pixabay.com

Štítky mráz, zvířata, zima, zoo

Kam dál?

VIDEO: Vloupal se do obchodu v Horce nad Moravou, ukradl notebook a...

úterý, 27. února 2018, 15:00

Neznámý pachatel se do obchodu Hruška v Horce nad Moravou vloupal zadními dveřmi pro zaměstnance po půlnoci 26. února. Následně...

Inspekce odhalila v družstvu na Olomoucku téměř 32 tun medu, který...

úterý, 27. února 2018, 14:00

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce v pátek 23. února navštívili zemědělské družstvo na Olomoucku a zjistili,...

Svíčka za Kuciaka. Olomouc uctí památku zavražděného novináře dnes v...

úterý, 27. února 2018, 13:30

U Sloupu Nejsvětější Trojice bude dnes v sedm hodin večer uctěna památka slovenského novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho partnerky...

Hlavním tématem Jednoho světa 2018 je přehlcení informacemi

úterý, 27. února 2018, 10:30

Slovem roku se podle slavného Collinsova slovníku stal výraz „fake news“. Dezinformace a mediální manipulace jsou jedním z...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Filmem roku je Omerzuova roadmovie Všechno bude s šesti lvy

Chlapecká roadmovie Všechno bude režiséra slovinského původu Olmo Omerzua opanovala 26. ročník filmových a televizních cen Český lev 2018 v pražském Rudolfinu. Film získal šest Českých lvů včetně ceny za nejlepší film, nejlepší režii, scénář i herecké výkony Elišky Křenkové a Jana Františka Uhera ve vedlejších rolích. Historický politický thriller Toman Ondřeje Trojana, který měl rekordních 13 nominací, nakonec nezískal ani jedinou skleněnou lví sošku.

KOMENTÁŘ: Rychlý internet v obcích? Memorandum obcí nad Prahou ukazuje, jak na to

Všichni se shodují na tom, že rychlý a stabilní internet bude vytvářet základ naší konkurenceschopnosti v následující dekádě. Ale nejen to… Rychlý internet je také klíčovým pilířem pro vyrovnávání příjmových disproporcí mezi jednotlivými regiony. V analogovém světě je vzdálenost hlavní bariérou mobility na trhu práce, v digitálním světě ale tato bariéra padá. Takže otázka zní: Jak přivést do menších obcí rychlý a stabilní internet?

Sníst, nebo vyhodit prošlé potraviny?

Prošlé potraviny nepatří automaticky do koše. Spotřebitelská organizace dTest vydala praktického průvodce, který pomáhá určit, jestli je možné prošlou potravinu ještě sníst, nebo je už nutné ji vyhodit.