sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Jak se žije zvířatům v olomoucké zoo v mrazu? Pižmoni jsou ve svém živlu

Současné teploty, které i ve dne klesají hluboko pod bod mrazu, nedělají problémy jen lidem, ale i některým obyvatelům zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce. Mráz podle zooložky Libuše Veselé nevadí třeba arktickým vlkům nebo tygrům. Jsou však i zvířata, která si mráz užívají.

„U nás je řada zvířat, která se tváří, že jim mráz nějak zásadně nevadí. Třeba pižmoň je zvíře, které si ten mráz užívá, protože ten je velmi dobře vybaven pro tyhle podmínky a vzhledem ke kvalitě své srsti je v mrazu spokojen,“ říká zooložka olomoucké zahrady.

„Myslím si, že řada zvířat, která jsou z mírného pásma, snáší mrazy celkem dobře, ale s tou podmínkou, že mají možnost schovat se někam do závětří. Nicméně zvířata, která jsou vyloženě z teplejších oblastí, tak ta se v současných mrazivých podmínkách vůbec nepouštějí ven,“ říká Veselá.

Některá zvířata se však ven pouštět musí, například žirafy. „Ty pouštíme ven opravdu jen na dobu nezbytně nutnou k úklidu stáje, což je asi deset nebo dvacet minut. Ošetřovatelé si pospíší, aby žirafy mohly rychle domů,“ doplňuje Libuše Veselá.

V teplotách pod bodem mrazu je nutné dávat pozor i na to, aby zvířatům nezmrzla potrava. „Zvířata, která za normálních okolností dostávají jako přídavek ke krmivu třeba mrkev nebo nějakou šťavnatou složku, dostávají teď jen suchou stravu,“ uzavírá zooložka olomoucké zoo Libuše Veselá.

Foto Pixabay.com

Štítky mráz, zvířata, zima, zoo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.