čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Město zřídí telefonní linku, kde se lidé dozví informace o plánované protipovodňové stavbě

Informační telefonní linku zaměřenou na stavbu rozsáhlé protipovodňové ochrany na řece Moravě nedaleko historického centra Olomouce budou mít zhruba od poloviny března k dispozici obyvatelé města. Řekl to generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Stavba protipovodňové ochrany začne v dubnu a kvůli zbourání dvou starých mostů a stavbě nových na dlouhé měsíce zkomplikuje dopravu v okolí stavby i celé Olomouci.

„Během následujících 14 dnů zřídí zhotovitel telefonní linku, prostřednictvím které budou obyvatelé řešit problémy související se stavbou. Všechny potřebné kontakty a informace mohou obyvatelé sledovat také na webu k protipovodňové ochraně v Olomouci. Další informační setkání s občany proběhne v druhé polovině června před úplným uzavřením mostu Komenského," uvedl Gargulák.

Součástí projektu stavby protipovodňových opatření u centra Olomouce s rozpočtem 750 milionů korun je vybudování dvou nových mostů na důležitých dopravních tepnách. Jako první bude na jaře uzavřen most v Komenského ulici, vedle kterého bude postavena lávka pro pěší a cyklisty. Město uvažuje o tom, že s pomocí armády vybuduje provizorní most. Na jaře 2020 by měl přijít na řadu most na Masarykově třídě.

Kvůli stavbě protipovodňové ochrany se v okolí ulice Komenského a Masarykovy třídy sníží počet míst k parkování. Na druhou stranu podle Garguláka přibudou parkovací místa v ulici kapitána Nálepky, která bude jednosměrná, a také v zaslepené Pasteurově ulici. Po uzavření mostu v Komenského ulicí povedou Olomoucí značené objízdné trasy. Podrobnosti budou zveřejněny nejen na internetových stránkách protipovodňových opatření Olomouce, ale informace dostanou i lidé z okolí do poštovních schránek.

Dopravní omezení při chystané stavbě protipovodňových opatření na řece Moravě u centra Olomouce budou ale nakonec menší, než stavebníci plánovali. Olomoucká radnice se totiž nedávno dohodla s Povodím Moravy na úpravě organizace dopravy v okolí stavby. Původní varianta dopravních omezení se radním nelíbila, jelikož by podle nich byla ochromena doprava v širokém okolí.

Dohoda počítá se zachováním dopravy v předpolích mostu v Komenského ulici po celou dobu výstavby. Dohodnuto bylo i zkrácení úplné uzavírky tohoto důležitého mostu z 20 na 15 měsíců. Celková doba výstavby protipovodňových opatření v této části Olomouce tak potrvá 48 měsíců namísto původně plánovaných 53.

Protipovodňová opatření po dokončení ochrání Olomouc před více než třísetletou povodní, zatímco nyní koryto řeky Moravy pojme padesátiletý příval vody. Celková investice je odhadována na 1,75 miliardy Kč. Na podzim 2013 byla dokončena stavba protipovodňových opatření, díky nimž jsou před záplavami z Moravy lépe chráněni obyvatelé čtvrtí Nové Sady a Nový Svět. Nyní byla zahájena příprava závěrečných protipovodňových opatření v severní části Olomouce i na opačné straně. beh hj

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.