pátek 29. března 2024 Taťána

Hasiči upozorňují, že led na plochách v Přerově ještě není vhodný pro bruslení

Zamrzlé vodní plochy v Přerově ještě nejsou navzdory mrazivým teplotám bezpečné pro bruslení. Podle dobrovolných hasičů, kteří sílu ledu na začátku týdne měřili, je potřeba ještě až dvojnásobné vrstvy. Přerovská radnice v souvislosti se současným mrazem upozornila prostřednictvím SMS zprávy obyvatele v blízkosti Strhance na riziko možného vylití toku kvůli námraze na česlech. Situaci na tocích sledují i vodohospodáři.

Dobrovolní hasiči kontrolovali v Přerově sílu ledu na Bečvě v prostoru u loděnice, na Laguně a na městském rybníku. Právě tato místa vyhledávají milovníci zimních sportů. Podle velitele jednotky Petra Štěpánka je led i přes velké mrazy stále ještě poměrně tenký. „Při kontrole bylo zjištěno, že síla ledové vrstvy se zatím pohybuje od osmi do deseti centimetrů. Nejmenší síla ledu byla na rybníku, kde jsme naměřili led o tloušťce pět centimetrů. Pro bezpečný pohyb osob je ovšem vhodná síla ledu v rozmezí od 15 do 20 centimetrů," uvedl Štěpánek.

Vzhledem k trvale velmi nízkým teplotám síla ledu stále roste. „Ale ani tak nebudou všechny plochy v nejbližší době zcela bezpečné," řekla mluvčí radnice Lenka Chalupová.

V souvislosti a mrazy vydal také Přerov prostřednictvím SMS zprávy upozornění pro obyvatele nemovitostí v blízkosti Strhance, kde hrozí vylití toku. Důvodem je vznikající námraza na česlech v prostorách Kryskova mlýna, stojí v SMS zprávě.

Situaci na tocích sledují také vodohospodáři, ledové kry na Bečvě totiž často způsobují problémy. „Zatím nemrzne tak dlouhou dobu. V tuto chvíli nemáme zaznamenané žádné nebezpečné ledové jevy, nicméně situaci pečlivě monitorujeme. V horních částech povodí Moravy ale i Bečvy bývá každoročně převážně na jaře situace nejhorší, zvlášť v situaci, kdy se ledy dávají do pohybu. Zatím se ale nechystáme mimořádně rozmrazovat, oteplení by mělo záhy dorazit. Zámraz není tak velký, aby si s tím naše technika nedokázala poradit," řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Kvůli ledovým krám zasahovali vodohospodáři i hasiči na Bečvě naposledy loni na konci února, kdy způsobily problémy v Lipníku nad Bečvou. Vzdula se kvůli nim hladina řeky a zaplavila přilehlé zahrádky v záplavovém území. Vodohospodáři na jezu v Oseku nad Bečvou na Přerovsku, kde se kry nahromadily, zasahovali i za pomoci těžké techniky.

Autoři | Foto Pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.