čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Závadný med, který se našel na Olomoucku, poputuje do spalovny

Skoro polovinu z více než 31 tun nelegálního medu odvezli pracovníci Státní veterinární správy (SVS) ze skladu bývalého zemědělského družstva na kraji Olomouce do spalovny v Prostějově. Zbytek medu bude spálen později, řekl dnes ČTK ředitel krajské veterinární správy Aleš Zatloukal. Na medu k likvidaci byly etikety výrobce Včelpo a některé sklenice obsahovaly med se zbytky antibiotik, nevhodný k lidské spotřebě. Včelpo kvůli tomu nesmělo závadný med od roku 2015 prodávat. Český svaz včelařů, který Včelpo vlastní, nález uvítal, doufá, že policie bude nyní vyšetřovat rychleji.

Bezmála 35.000 sklenic s 31.449 kilogramy nelegálního medu se zbytky antibiotik objevili minulý týden ve skladu v městské části Černovír pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Inspektoři proto sklad zapečetili a byla nařízena likvidace medu. Do skladu časně ráno přijel nákladní automobil a pracovníci za silného mrazu a pod dohledem SVS naložili 21 palet se 14.000 sklenicemi medu. „Zbytek medu spalovna odmítla převzít. Povinná osoba (majitel medu) jedná o zpracování zbytku s jiným podnikem," řekl Zatloukal. Sklad s medem bude znovu zapečetěn a jeho ostrahu zajistí policie.

„Nález medů na Olomoucku vítáme. Je to důležitý posun při vyšetřování trestných činů, které byly ve společnosti zřejmě dlouhodobě před odvoláním tehdejšího jednatele páchány, a očekáváme, že policie již bude postupovat mnohem rychleji v objasňování trestné činnosti ve Včelpu," uvedla předsedkyně svazu Jarmila Machová.

Podle SVS nešlo o oficiální sklad Včelpa a odborníci budou zjišťovat, odkud nelegální med pochází. O podezření, že některý med se zbytky antibiotik, který měl být zlikvidován v ostravské spalovně, nebyl spálen, mluvil loni člen republikového výboru Českého svazu včelařů Jan Šmíd. Podal kvůli tomu trestní oznámení.

První trestní oznámení však svaz podal již v roce 2015. „Prozatím s žádným výsledkem. Po nástupu nového jednatele v březnu 2017 a po provedení podrobných inventur byly zjištěny schodky v řádech desítek tun medu a jednotek tun vosku. A dochází k dalším a dalším zjištěním, která vzbuzují podezření ze spáchání majetkových trestných činů," uvedla Machová.

Podle mluvčího SVS Petra Majera byl všechen dříve zajištěný med spálen pod dohledem veterinářů. „V tuto chvíli bychom neradi spekulovali o momentu, kdy se mohly medy ze šarží určených k likvidaci ztratit. Mohlo se jednat například o již prodané medy, které se již nenacházely v tržní síti a nemohly být z trhu tehdy stahovány a které se následně někdo rozhodl nelegální cestou zpeněžit. Mohlo se jednat o produkty, které některý ze subjektů na trhu při stahování z nějakého důvodu zatajil a uvedl, že je již na skladu nemá," uvedl Majer.

Vedení svazu včelařů v listopadu 2015 rozhodlo o zastavení prodeje všech výrobků Včelpa, protože zatím neodhalený viník přimíchával do českého medu ukrajinský med s antibiotiky. Jejich používání při léčení včel je v EU zakázané. Následně Včelpo začalo med znovu prodávat, dokud mu to veterináři opět nezakázali. Kvůli antibiotikům v medu dostal podnik a prodejci jeho medu v minulosti milionové pokuty. Veterináři zakázali Včelpu prodej medu opakovaně až na výjimky znovu minulý týden. Prodávat může jen med, u kterého doloží původ. Český svaz včelařů, kterému firma patřila, loni rozhodl o jejím prodeji zhruba za deset milionů Kč svému členovi, podnikateli Petru Vydrovi. Svaz však firmu stále vlastní, podle Machové by o konkrétní podobě smlouvy měl svaz rozhodnout na březnovém zasedání.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.