čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V Olomouci, Přerově a Prostějově se výrazně zhoršilo ovzduší. Normy jsou překročeny téměř dvojnásobně

V Olomouckém kraji se výrazně zhoršila kvalita ovzduší. Na stanicích v Přerově, Prostějově i Olomouci se čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu přiblížily dvojnásobku povolené hodnoty. Hodinové ukazatele jsou už proti normě i více než dvojnásobné, vyplývá z dat ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V Přerově dnes v 08:00 denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší činila 95 mikrogramů, zatímco povolená norma je 50 mikrogramů na metr krychlový. Na situaci už reagoval magistrát, který rozeslal obyvatelům Přerova upozornění, aby omezili pobyt venku a větrání.

V Prostějově čtyřiadvacetihodinový ukazatel ráno činil necelých 91 mikrogramů a v Olomouci-Hejčíně 83 mikrogramů. Špatná situace je také v Bělotíně na Přerovsku, kde je povolená koncentrace polétavého prachu v ovzduší překročena dvojnásobně.

Hodinové koncentrace polétavého prachu se v Přerově a Prostějově už přehouply přes hranici 100 mikrogramů na metr krychlový. V Přerově činí 138 mikrogramů a v Prostějově 111 mikrogramů. V Olomouci-Hejčíně ráno stanice hlásila 85 mikrogramů.

Naopak nejlépe se již tradičně v Olomouckém kraji lidem dýchá v Jeseníku, kde denní koncentrace podle údajů ČHMÚ zatím dosahují hodnoty 50 mikrogramů na metr krychlový.

Špatné ovzduší trápí obyvatele i v sousedním Moravskoslezském kraji, kde kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší platí smogová situace. Meteorologové ji nejprve vyhlásili ve čtvrtek pro Ostravsko, Karvinsko a část Frýdecko-Místecka, dnes ji postupně rozšířili nejprve na Třinecko a pak i na zbývající část regionu.

nic překročí průměr koncentrace prachu za 12 hodin 100 mikrogramů na metr krychlový a pro příštích 24 hodin se neočekává pokles. Meteorologové doporučují, aby se hlavně nemocní, starší lidé a děti venku fyzicky nenamáhali. Vhodné je rovněž, aby lidé dali přednost městské hromadné dopravě před osobními vozy.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.