čtvrtek 28. března 2024 Soňa

FOTOGALERIE: Příslušníci 153. ženijního praporu absolvovali na Libavé tvrdý výcvik v třeskutých mrazech

Zima na přelomu února a března ukázala svou sílu. Nejchladnější týden roku, kdy se rtuť teploměru ve dne i v noci držela u těch nejnižších hodnot stupnice a pocitová teplota byla ještě snižována neustávajícím větrem - ani tak náročné podmínky nedokázaly zabránit příslušníkům 153. ženijního praporu ve splnění úkolů plánovaného polního výcviku ve Vojenském újezdu Libavá.

V pondělí 26. února 2018 vyrazily jednotky 153. žpr do prostoru vojenského výcvikového prostoru Libavá, aby se zde zdokonalily  v hodu granátem, ve střelbě v denních i nočních podmínkách a v taktické a odborně taktické přípravě. Současně měl výcvik prověřit schopnosti řidičů v řízení kolové techniky na sněhu a ledu a připravenost příslušníků praporu na pěší přesuny v náročných povětrnostních podmínkách.

Cílem výcviku bylo zdokonalit a procvičit štáb a velitele jednotek v  plánování ,  přípravě a řízení podřízených v poli, upevnit u všech vojáků dovednosti  a návyky  při plnění úkolů v reálných podmínkách za ztížených klimatických podmínek.

Přestože  plnění úkolů za ztížených klimatických podmínek bylo tedy hlavní náplní výcviku, nikdo při jeho plánování jistě nepředpokládal, jak náročné podmínky  počasí nakonec připraví.  Každý si asi umí představit jak obtížné je v bezmála dvacetistupňových mrazech plnit úkoly ve střelecké přípravě, kdy teplé rukavice prostě musí z rukou dolů a oči ve větru a mrazu neustále slzí.  Přesto cvičící neztráceli pozitivní přístup a všechny úkoly se ctí splnili.

Tisková zpráva | Foto Bronislava Smetková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.