sobota 20. dubna 2024 Marcela

FOTO: Asi tisícovka lidí protestovala v Olomouci proti Babišovi i "komunistické mlátičce" Ondráčkovi

Zhruba tisícovka lidí v pondělí večer v centru Olomouce protestovala proti zvolení poslance KSČM Zdeňka Ondráčka do čela komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Účastníci podepisovali petici za novou volbu předsedy komise, archy s podpisy ve středu organizátoři doručí do Sněmovny.

Video z protestní akce

Protestní shromáždění začalo v pondělí v sedm večer, lidé na Horní náměstí ale přicházeli už mnohem dříve. Někteří s sebou přinesli transparenty, na kterých bylo napsáno například "Ondráčku odstup" či "Babiši, nevrť českým národem". U Sloupu Nejsvětější Trojice byl zřízen petiční stánek, ke kterému se vinula několik desítek metrů dlouhá fronta lidí.

Většina transparentů i hesel, které protestující provolávali, směřovala i proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO). "Babiše do koše" skandoval dav lidí. Po zahájení protestní akce ke stovkám lidí na Horním náměstí promluvili pamětníci listopadových událostí v roce 1989 v Olomouci, někteří místní politici, senátoři či poslanci.

K účastníkům protestu hovořil i amerikanista a první polistopadový rektor Univerzity Palackého Josef Jařab, který byl v listopadu 1989 zakládajícím členem Občanského fóra v Olomouci a angažoval se pak v politice. „Trošku mi to připomenulo 20. listopad 1989, kdy jsme tady na první demonstraci stáli s panem profesorem (Valtrem) Komárkem. Byla tady necelá stovka lidí. Odsud jsme šli na studentské koleje na Envelopu. Po cestě jsme se třásli, protože všude kolem bylo plno automobilů a v nich seděli ti "Ondráčci". Takže byla jen otázka chvíle, kdy vyběhnou a začnou nás mlátit. Ale šli jsme dál a tím to začalo," řekl Jařab.

Podle Jařaba jsou podobné protestní akce nyní zcela na místě, stejně jako byly v roce 1968 či 1989. „Bohužel, teď strkáme hlavu do toho chomoutu nesvobody z vlastní vůle, sami a bez toho, že by tady byly sovětské tanky nebo sovětská armáda. To je na tom to nesmutnější," řekl Jařab, podle kterého se lidé nemají bát nahlas říkat své názory. „Hlavně musíme volit jinak, jiného prezidenta, jinou vládu, jiný parlament," dodal Jařab.

Protestní shromáždění bylo kvůli zvolení Ondráčka předsedou sněmovní komise pro kontrolu GIBS na dnešní podvečer zorganizováno v desítce českých měst, například v Praze, Brně, Ostravě či Liberci.

Ondráčkovo odvolání z funkce v úterý ve Sněmovně navrhnou poslanci ODS, oznámil předseda strany Petr Fiala. Také premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) už v neděli večer na svém facebooku uvedl, že chce navrhnout odvolání Ondráčka z čela sněmovní komise pro kontrolu GIBS. A pokud to udělá někdo jiný, bude hlasovat pro odvolání.

Ondráčka v pátek zvolilo 79 poslanců, potřeboval 78 hlasů. Kandidoval opakovaně, v prosinci ani v lednu ho Sněmovna předsedou komise nezvolila. Části poslanců vadilo jeho působení za socialismu, kdy jako člen školního pohotovostního pluku zasahoval proti protirežimním demonstracím.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.