pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Vzduch v Olomouckém kraji je na tom lépe. Koncentrace prachu je zvýšená již jen na Přerovsku

V Olomouckém kraji by se ve středu lidem již mělo dýchat bez větších problémů. Zvýšená koncentrace prachu zůstává už jen na Přerovsku, oproti hodnotám z úterního večera se však i zde vzduch výrazně pročistil. Hodinové koncentrace jsou již výrazně pod limitem, nad 50 mikrogramů prachu na metr krychlový zůstávají pouze čtyřiadvacetihodinové hodnoty, vyplývá to z dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zatímco v Bělotíně na Přerovsku v úterý večer hodinová koncentrace polétavého prachu dosáhla až 226 mikrogramů na metr krychlový, ve středu ráno přístroje v Bělotíně nahlásily aktuální koncentraci polétavého prachu 19 mikrogramů. Průměrná denní hodnota zde nyní činí 105 mikrogramů a odborníci zde označují situaci již jako velmi dobrou.

Nadlimitní čtyřiadvacetihodinové koncentrace vykazuje také Přerov, a to 73 mikrogramů na metr krychlový, aktuální koncentrace jsou však již pod limitem, meteorologové udávali po sedmé ranní hodnotu 47 mikrogramů. Oproti úternímu večeru jsou to poloviční hodnoty.

V Olomouci i Prostějově denní hodnoty mírně přesahují 50 mikrogramů, aktuální hodinové koncentrace se na všech těchto stanicích pohybují kolem 48 až 67 mikrogramů na metr krychlový. Na severu Olomouckého kraje, v Jeseníku i v Šumperku, jsou koncentrace bezproblémové, vyplývá z informací ČHMÚ.

Zvýšená koncentrace prachu v ovzduší trápí obyvatele Olomouckého kraje od pátku minulého týdne. Ovzduší se v těchto dnech zhoršilo i v sousedním Moravskoslezském a Zlínském kraji.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky vzduch, ovzduší, zdraví, smog

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.