pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Má Olomouc skutečně kupovat Andrův stadion? Zelení žádají referendum

O chystaném nákupu Androva stadionu od prvoligového fotbalového klubu Sigma Olomouc by podle Strany zelených měli místo olomouckých radních a zastupitelů rozhodnout v referendu obyvatelé města.

„Podle nás se jedná o výrazně nevýhodnou transakci nejen pro město, ale i pro samotný klub," řekl předseda olomoucké organizace Strany zelených František Kocourek. O nákupu Androva stadionu, který radnice připravovala několik měsíců, budou v pondělí rozhodovat olomoučtí zastupitelé. Strana zelených je už vyzvala, aby realitní transakci nepodpořili. Klub loni snížil požadovanou cenu o 40 milionů korun na 145 milionů. Tato cena je součástí návrhu kupní smlouvy, o kterém budou zastupitelé v pondělí hlasovat.

„Strana zelených se domnívá, že rozhodnutí, které takto výrazně zatíží městský rozpočet, by mělo projít veřejnou debatou, která by se měla konat ještě před komunálními volbami. Strana zelených preferuje vyhlášení referenda o této otázce s tím, že by se konalo ve stejném termínu jako komunální volby," uvedl Kocourek. Město podle něj dluží dvě miliardy korun a zároveň klesají jeho investiční výdaje.

Primátor Antonín Staněk (ČSSD) řekl, že město se chystá koupit majetek, který je velice atraktivní a významný. „Je to legitimní postup Strany zelených, nicméně věřím, že se nám podaří nákup zastupitelům ještě jednou v průběhu jednání přiblížit. Nicméně si myslím, že jsou o něm pečlivě informováni," uvedl.

Chystaná transakce má být provedena pomocí 12 ročních splátek ve výši 12 milionů korun, přičemž zbývajících 990 tisíc korun by bylo splatných při podpisu smlouvy. O stadion by v budoucnu měla pečovat městská akciová společnost Správa sportovních zařízení Olomouc.

Pokud se město stane majitelem stadionu, bude podle Staňka celá sportovní infrastruktura sloužit sportu bez ohledu na vývoj ve fotbalové Sigmě. „Záměrem je zajistit majetkově sportovní infrastrukturu a naopak se odstřihnout od provozování sportovního klubu. Tento záměr je v souladu s doporučením poradenské společnosti Grant Thornton," zdůvodnil Staněk plánovaný nákup Androva stadionu.

Město by v příštích letech za správu a provoz Androva stadionu mělo ročně platit dalších 4,4 milionu korun, jelikož plánované nájemné od klubu 2,4 milionu korun nepokryje celkové provozní náklady, které činí 7,8 milionu za rok.

Chystaný prodej Androva stadionu městu je součástí složité transakce, která má stabilizovat ekonomickou situaci fotbalové Sigmy, která se v předchozích letech potýkala s vysokými ztrátami v hospodaření a desetimilionovými dluhy. Klub se už podařilo oddlužit.

Vedení klubu nyní jedná s investory o kapitálovém vstupu. Jedna z tribun Androva stadionu má být na město převedena výměnou za jeho třetinový podíl v klubu. Radnice si ve společnosti SK Sigma Olomouc chce v budoucnu ponechat symbolickou jednu akcii.

Autoři | Foto Ralf Roletschek [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Štítky reality, správa, stadion, referendum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.