pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Palmový skleník na Floře na konci března nabídne unikátní výstavu Tajemné Indonésie

Exotika s atraktivní faunou i flórou, tajemný tropický prales, osada horského kmene Dani s projekcí, stromové chýše, mumie aj. Prostředí palmového skleníku na Výstavišti Flora Olomouc vytváří autentickou iluzi indonéské džungle, proto právě zde vzniká unikátní výstava Tajemná Indonésie aneb Svět, o kterém jste si mysleli, že již neexistuje! Slavnostní vernisáž s exotickým programem otevře výstavu v pondělí 26. března 2018. Tu si pak návštěvníci mohou vychutnat do konce října, tudíž i v rámci jarní etapy Flory Olomouc 26. – 29. dubna 2018.

Společnost Výstaviště Flora Olomouc, a.s. nabídla své prostory palmového skleníku k přípravě velkolepé výstavy Tajemná Indonésie. Projekt TAM TAMY času odhaluje taje říše Indonésie, především však největšího tropického ostrova Nová Guinea. „Podle slov cestovatele a pořadatele výstavy Rudolfa Švaříčka vznikla expozice na základě cest českých cestovatelských es Jiřího Hanzelky, Miroslava Zikmunda a Miloslava Stingla do zapomenuté části planety. Odhaluje taje Nové Guineje, Indonésie, Pacifiku i Šalamounových ostrovů,“ řekl k výstavě ředitel výstaviště Flora Olomouc Jiří Uhlíř. Rudolf Švaříček se věnuje neznámým etnikům a dobrodružným průzkumům v nitru ostrova a výstava přináší i rozsáhlé výsledky jeho práce.

Projekt o tajemném ostrově Nová Guinea obsahuje jedinečné etnografické sběry. Opravdovou raritou jsou pětimetrové rituální totemy bisj, štíty, iniciační masky, oštěpy, luky a šípy, kamenné rituální sekery a kostěné nože, čelenky i zdobení. Dojem expozice umocňují stavby domorodých stromových chýší kmenů Korowai a Kombi a projekce filmů. Osou expozice jsou velkoformátové fotografie instalované v rámech z kokosu, bambusu a betelové palmy. V českých podmínkách jde o výjimečnou záležitost díky rozsahu záběru i zpracování jedinečných materiálů.

Vernisáž Výstavy Tajemná Indonésie se v palmovém skleníku uskuteční v pondělí 26. března 2018. a expozice dále potrvá do konce října 2018. „Po celou dobu trvání expozice chystáme bohatý doprovodný program v podobě besed se slavnými osobnostmi jako je např. spisovatel Dr. Stingl, rybář Jakub Vágner, fotograf Jiří Kolbaba a snad se nám podaří zajistit i účast již 99letého Miroslava Zikmunda,“ doplnil k programu výstavy její pořadatel a spolumajitel CK Livingstone Rudolf Švaříček. Výstava je svou rozmanitostí a zasazením do prostředí „džungle“ palmového skleníku na Floře zajímavou podívanou pro všechny věkové kategorie.

Tisková zpráva

Štítky Flora, výstava, skleník, příroda, Indonésie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.