úterý 19. března 2024 Josef

FOTOGALERIE: Studenti v Olomouci demonstrovali za ústavní hodnoty

Několik stovek studentů Univerzity Palackého i některých středních škol se dnes v Olomouci zapojilo do výstražné stávky na obranu společenských a ústavních hodnot v České republice. V poledne bylo plné mladých lidí například prostranství před pedagogickou fakultou nedaleko centra města. Účastníci tak dali najevo nesouhlas s přístupem nejvyšších politických činitelů k ústavě.

Studenti vyšli z fakultních univerzitních budov a shromáždili se na několika místech Olomouce. Někteří drželi státní vlajky či transparenty. Akce byly naplánována na náměstí před pedagogickou fakultou u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, u univerzitní prodejny U-Point, na Konviktu či před fakultou tělesné kultury, lékařskou fakultou a fakultou zdravotnických věd.

Součástí protestu bude od 15:00 v Divadle na cucky na Dolním náměstí diskuse o hodnotách demokracie, demokratické kultury a ústavních zvyklostí. Organizátoři počítají s účastí prvního polistopadového rektora Josefa Jařaba či politologa Tomáše Lebedy, obrátili se i na vedení univerzity.

Výzvu nazvanou #Vyjdiven vyhlásili v minulém týdnu studenti Divadelní fakulty Akademie múzických umění (DAMU). Mezi jejich požadavky je například, aby prezident plnil ústavní povinnost jmenováním premiéra, který získá podporu a který nebude trestně stíhanou osobou. Studenti rovněž chtějí, aby vláda v demisi nekonala zásadní a personální kroky ani nevytvářela nové ústavní pořádky a aby proti nedodržování ústavních zvyklostí důrazně vystoupil Senát.

„Prakticky denně vidíme, že si vedoucí představitelé našeho státu v čele s prezidentem dál a dál posouvají mantinely a ohýbají ústavní zvyklosti. Jako studenti s tím zásadně nesouhlasíme," uvedl iniciátor stávky #VyjdiVen Luboš Louženský.

Účastníci mohli při stávce stvrdit svůj souhlas se zněním výzvy podpisem na transparent, křídou na chodník či na tvář. Následně mají své fotografie či videa sdílet na sociálních sítích s hashtagem #VyjdiVen.

Do výstražné stávky se zapojila většina vysokých škol v Praze, Brně, Olomouci, Ostravě, Českých Budějovicích a dalších univerzitních městech. Protestovali i studenti z několika desítek gymnázií a dalších středních škol. Akce se podle organizátorů mohl zúčastnit každý, kdo se ztotožňuje s požadavky studentů.

Studenti v Olomouci demonstrovali za ústavní hodnoty

čtvrtek, 15. března 2018, 13:28

Studenti v Olomouci demonstrovali za ústavní hodnoty
Studenti v Olomouci demonstrovali za ústavní hodnoty

Autoři | Foto Jindřich Karas

Štítky demonstrace, školy, střední, vysoké, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.