pátek 29. března 2024 Taťána

V Olomouci vypukl mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio

Přehlídkou finálových dokumentů byl v pondělí v Olomouci zahájen 34. ročník mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, na kterém se vedle Čechů představí i zástupci Slovenska, Maďarska, Německa, Polska a Rumunska.

Do rozhlasové síně slávy bude dnes večer slavnostně uveden komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček, řekla vedoucí oddělení komunikace ČRo Blanka Bumbálková.

Kromě poslechů finálových pořadů je pro návštěvníky čtyřdenního rozhlasového festivalu připraven bohatý doprovodný program, jehož součástí jsou debaty, koncerty a divadelní představení. Na festivalu se také představí jednotlivé stanice ČRo.

„Novinkou letošního ročníku Prix Bohemia Radio je stejnojmenná mobilní aplikace, která je dostupná pro všechny mobilní telefony a tablety s operačními systémy iOS a Android, jejímž prostřednictvím mohou návštěvníci pohodlně sledovat nejaktuálnější dění z festivalu," uvedla Bumbálková.

V úterý bude hostem ve Velkém studiu ČRo Olomouc dlouholetá zahraniční zpravodajka Českého rozhlasu z Rakouska Marie Woodhamsová, kde ji na besedě doprovodí generální ředitel ČRo René Zavoral.

Tým ČRo Olomouc a ČRo Sever ve středu představí v kapli Božího těla Konviktu Univerzity Palackého unikátní multimediální projekty Ostrov Olomouc a Severočeské rozhledny.

Pravidelná Koncertní středa ČRo Olomouc přivítá dva mezinárodně uznávané jazzové hudebníky Miroslava Vitouše a Emila Viklického. Na čtvrtek je v palmovém skleníku Výstaviště Olomouc připraveno setkání návštěvníků festivalu s muzikoterapeutem Lubomírem Holzerem.

„Letošní ročník mezinárodního rozhlasového festivalu, jehož dlouhodobou ambicí je rozvíjet a sdílet rozhlasovou tvorbu veřejnoprávních médií v zemích střední Evropy, bude vedle poslechů soutěžních děl, pestrého programu a zajímavých hostů opět příležitostí k formálním i neformálním setkání," uvedl Zavoral.

Slavnostní vyhlášení vítězů soutěžní části festivalu bude ve čtvrtek v Arcibiskupském paláci v Olomouci. Na slavnostním zakončení festivalu Prix Bohemia Radio budou v každé kategorii oznámeny tři vítězné příspěvky. Prezident Herecké asociace Ondřej Kepka na slavnostním vyhlášení předá Cenu Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře. Loni ji převzal herec Petr Lněnička za roli Guye Montaga ve hře 451 stupňů Fahrnheita.

Festival Prix Bohemia Radio se předloni po mnohaletém působení v Poděbradech a dvou letech v Praze přesunul do Olomouce. Zatímco v minulosti byl mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio na podzim, loni organizátoři zvolili jarní termín. Přehlídka tak může lépe odrážet rozhlasovou tvorbu za uplynulý kalendářní rok. Kompletní program festivalu je na www.prixbohemiaradio.cz. Po celou dobu festivalu bude ČRo informovat posluchače z centra dění.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky radio, festival, kultura, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.