čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

V Šumperku otevřeli zařízení pro seniory bez domova

V Šumperku byl dnes otevřen domov se zvláštním režimem, který je určen seniorům bez vlastní střechy nad hlavou, kteří se o sebe kvůli špatnému zdravotnímu stavu nedokážou sami postarat. Zařízení bylo vybudováno na takzvaných Lužích, má kapacitu 34 lůžek. Provozovat ho bude Armáda spásy, která ve městě provozuje od roku 2000 centrum sociálních služeb pro lidi bez přístřeší. Domov vznikl ze zchátralé budovy, rekonstrukce přišla na 23 milionů korun, řekli zástupci šumperské radnice a Armády spásy.

Impulzem k vybudování speciálního zařízení byly podle zástupců radnice chybějící sociální služby pro tuto kategorii lidí. „Na výše uvedenou potřebu jsme jako město reagovali zajištěním sociálních služeb pro nesoběstačné osoby v nově zřízeném Domově se zvláštním režimem pro osoby bez přístřeší. Zařízení je vybudováno v nevyužívaném objektu bývalé školy. Věřím, že domov bude sloužit nejen občanům města, ale i občanům z celého Olomouckého kraje, neboť zařízení tohoto typu je v celém kraji jediné," řekl místostarosta Šumperka Tomáš Spurný.

Vybudování domova se řadí mezi nejvýznamnější investiční akce města v sociální oblasti. Radnice na rekonstrukci zchátralého objektu získala od státu dotaci 17 milionů korun. "Bez dotace by bylo velmi problematické domov zřídit," doplnil Spurný.

Domov bude provozovat ve městě Armáda spásy. Podle ředitelky centra Aleny Krejčí je tato služba provozována v Moravskoslezském kraji, ale v Olomouckém kraji chybí.

Domov se zvláštním režimem je určen pro lidi s duševním onemocněním či se zdravotním omezením bez střechy nad hlavou, kteří nemají příjem. „Máme kapacitu 34 míst a už nyní máme kolem 40 žádostí a stále narůstají, a to nejen ze Šumperska, z celého Olomouckého kraje, ale i ze sousedních krajů. Je vidět, že je tato služba potřebná napříč celou republikou," řekla Krejčí. Domov by podle ní měl být naplněn do května.

Armáda spásy nejprve ve městě otevřela azylový dům a noclehárnu pro muže. V roce 2008 se tyto služby rozrostly o noclehárnu pro ženy a azylový dům pro ženy. V lednu 2011 byly navíc služby rozšířeny o nízkoprahové denní centrum, které je provozováno na Jesenické ulici.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.