úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Zemřel Jiří Klimeš, sbormistr olomouckého sboru Campanella a ředitel Svátků písní

V neděli 11. března nás opustil olomoucký rodák, sbormistr pěveckého sboru Campanella a ředitel olomouckých Svátků písní, Jiří Klimeš. Dožil se sedmdesáti let.

Jiří Klimeš se narodil 21. září 1947 v Olomouci. Vystudoval olomoucké gymnázium Hejčín a poté Pedagogickou fakultu na Univerzitě Palackého. Svou kariéru zahájil jako sbormistr Olomouckého dětského sboru, později fungoval jako sbormistr Olomouckého pěveckého sboru při Parku kultury a oddechu. Z něj později vznikl olomoucký sbor Campanella, který vedl Klimeš takřka půl století a vydobil si s ním světové jméno.

Kromě Olomouce založil a řídil Jiří Klimeš také sbory v dalších městech Moravy, jako například ve Šternberku nebo Hranicích. Jako sbormistr vedl také soubor opery a operety Moravského divadla Olomouc.

Mnoho let byl prezidentem renomovaného festivalu Svátky písní Olomouc, který za jeho působení získal mezinárodní renomé i přízeň olomouckého publika. Kromě Svátků písní se výrazně podílel i na dalších festivalech, jako je Musica Religiosa Olomouc, Amadeo Olomouc a Festa Choralis Bratislava.

V posledních letech jeho aktivity omezovalo zdraví, nicméně v kulturním světě se i nadále pohyboval tak intenzivně, jak mu to zdravotní stav dovoloval.

Autoři | Foto festamusicale.com | Zdroj olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.