středa 24. dubna 2024 Jiří

V Olomouci budou vznikat nové projekty, první Startup weekend je tu

Po několika úspěšných vydáních v Praze, Plzni nebo Ostravě se i do Olomouce dostává Techstars Startup Weekend, víkend věnovaný tvorbě technologických projektů a rozvíjení dovedností účastníků. Startup Weekend Olomouc, akce pořádaná ve spolupráci s globální organizací Techstars, se v Olomouci uskuteční od 13. do 15. dubna 2018 v coworkingovém centru Vault 42.

Hlavním cílem akce je shromáždit a propojit lidi, které láká start-upové prostředí a dát jim příležitost pracovat společně na novém digitálním produktu.

Za start-up se obecně považuje nově založený podnik nebo projekt, jenž má potenciál mnohonásobně růst. V technologickém světě má takový projekt nejčastěji podobu webové stránky nebo mobilní aplikace, která lidem v určitém ohledu usnadňuje život.

„Odvětví startupů možná v Olomouci není ještě tolik reflektované jako ve větších městech, proto jsme se rozhodli uspořádat akci, která by povědomí o start-upech v Olomouci rozšířila. Přinášíme lidem, které start-upové prostředí zajímá, možnost se s ním blíže seznámit,” komentuje organizátor akce Radek Holík.

Obecně příležitost založit, navrhnout a vytvořit digitální produkt nabízejí podnikatelské inkubátory nebo coworkingová centra, která lidem pohybujícím se v tomto prostředí nabízejí adekvátní zázemí. Startup Weekend se řadí na jejich úroveň, jen v tomto případě je celá zkušenost zhuštěná do 54 hodin.

Akce začíná v pátek večer diskusí nad nápady a výběrem těch nejzajímavějších. Sestaví se týmy, které se během soboty a neděle budou zabývat designováním produktů odpovídajících na vybrané problémy. Podporou jsou účastníkům po celou dobu mentoři, kteří jim bezprostředně poskytují zpětnou vazbu na to, co vytvářejí. Součástí programu jsou i motivační přednášky, obsahem jsou např. time management, prezentační dovednosti a další. Akce končí prezentací všech projektů a oceněním 3 nejlepších z nich.

„Z mentorů, kteří se účastní olomouckého Startup Weekendu můžeme uvést např. Michala Vojtu, který se věnuje sestavováním obchodních strategií. Účastníkům může pomoci s definováním okruhu zákazníků, vytvořením obchodní strategie a volbou distribučních kanálů,” vyjmenovává Ondřej Čejka, další z organizátorů a dodává: „Ještě bych zmínil Daniela Hastíka, který může týmům poradit, jak pracovat s daty a jak jich využít ve vlastní prospěch. Jako zakladatel start-upů může poradit i s navazováním vztahů s investory,” uzavírá Čejka.

Platí-li rčení, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se, pro Sartup Weekend to platí dvojnásob. Celá akce ani tak není o tom, vybrat na závěr ten nejlepší produkt, jako spíš o procesu tvorby daného produktu. Je to příležitost pro schopné a talentované lidi sejít se, spojit síly a vydat ze sebe to nejlepší.

Co je to Startup Weekend

Vedle klasických inkubátorů a coworkingových center je jednou z příležitostí na rozjezd technologické novinky právě Startup Weekend. Organizace funguje jako platforma na globální úrovni a její výhodou je nejen propojení s dalšími událostmi napříč světem, ale zejména mezinárodní účast a k tomu profesionální mentoři z Česka, ale i zahraničí. Cílem je na začátku přijít s nápadem, mezi kterými sami účastníci vyberou ty nejlepší a nejzajímavější. Na nich se pak během víkendu pracuje. Snahou je vypracovat základ webu či funkční aplikace.

Více informací o akci najdete zde.

Tisková zpráva

Štítky startup, weekend, coworking, IT, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.