úterý 19. března 2024 Josef

Betonové homole v centru Olomouce schválili památkáři

O podobě plánované přístavby Muzea umění v přístavbě v Denisově ulici v Olomouci je rozhodnuto, zjistila MF DNES. Architekti chtějí do centra města umístit stavbu složenou z pěti „homolí“ z hrubého betonu.

Už na to máme přislíbenou dotaci, říká ředitel

Letos by muzeum mělo začít pracovat na projektové dokumentaci, což znamená velký posun v budování takzvaného Středoevropského fóra (SEFO). „Už na to máme od ministerstva kultury přislíbenou dotaci. Předpokládám, že bychom ji v polovině roku mohli získat,“ uvedl pro MF DNES ředitel muzea Michal Soukup.

Pokud se bude Středoevropské fórum v Denisově ulici skutečně stavět, stane se tak podle aktualizovaných nebo jen drobně upravených původních plánů. SEFO v této podobě už odsouhlasil i Národní památkový ústav, a to včetně jeho vědecké rady. O tom píše MF DNES.

Proč homole?

Homole mají symbolizovat pět domů, které v tomto místě v minulosti stály. Uvnitř by podle MF DNES měly být unikátní prostory pro výstavy, ojedinělé expozice umění z celé střední Evropy, badatelny nebo podzemní depozitáře.

O tom, jak bude SEFO vypadat, v podstatě rozhodlo ministerstvo kultury. Na stole totiž stále byly návrhy z roku 2009, ale těm bylo podle MF DNES vyčítáno, že neberou ohled na své okolí a historické jádro Olomouce. V blízkosti proluky se totiž nachází kostel Panny Marie Sněžné anebo někdejší jezuitský konvikt.

Stavět by se začalo v roce 2021

Jak píše MF DNES, pokud vláda schválí návrh investic spjatých s péčí o národní kulturní dědictví, může muzeum počítat se stamiliony, které budou na stavbu SEFO potřeba. Podle ministerstva jde o 543 milionů.

„V této částce je zahrnuta také rekonstrukce stávající budovy muzea, která bude s budovou SEFO propojena,“ řekla pro MF DNES mluvčí ministerstva Simona Cigánková. Stavět by se mělo v rozmezí let 2021 až 2024.

Foto MuO

Štítky architektura, centrum, muzeum, SEFO, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.