úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Olomoucké infocentrum turistům nově nabídne regionální speciality

Informační centru olomoucké radnice zařadilo do své nabídky vedle informací o městě, map, suvenýrů či Olomouckých tvarůžků také originální regionální produkty z Hané. K dostání je sedm druhů piva z místního pivovaru Chomout, likér Jakamarus z Těšetické pálenice, česnekový extrakt z Laškova nebo šnečí paštika z farmy v Olomouci-Holici, sdělila vedoucí informačního centra Jitka Lučanová.

„Sortiment je pochopitelně mnohem širší, zahrnuje i legendární Báťkovy bylinkové sirupy, pečený čaj, lískočokoládové máslo nebo med od místních včelařů,“ uvedla Lučanová. Mezi regionálními nepotravinovými produkty jsou v informačním centru k dostání přírodní mýdla z olomoucké dílny Marty Vaníčkové.

O zásobování informačního centra se podle Lučanové starají pracovníci prodejny To pravé z Hané, která se zaměřuje na prodej místního zboží se značkou HANÁ regionální produkt.

O regionální produkty mají návštěvníci informačního centra značný zájem. Nejvíce na odbyt jdou regionální piva a šnečí paštika. „Jsou to především vhodné dárky, nejen jako suvenýry pro cizince, ale i pro Olomoučany, kteří chtějí potěšit své blízké z jiného koutu republiky," podotkla Lučanová. Ročně do informačního centra radnice zavítá téměř 200.000 lidí, kteří tam můžou získat informace o městě a koupit suvenýry. Z regionálních potravin byly v nabídce infocentra dosud jen tvarůžky, které se v podloubí radnice prodávají od roku 2011.

Informační centrum bylo loni opraveno. Díky rekonstrukci za dva miliony korun mají návštěvníci i pracovníci infocentra více prostoru. Podle Lučanové se plocha pracoviště rekonstrukcí zvýšila zhruba o třetinu, jelikož byla zrušena sousední kancelář.

Do Olomouce každoročně zavítá přes 100.000 turistů, přičemž více než polovina z nich je ze zahraničí. Počet turistů v ulicích Olomouce výrazně roste hlavně v letních měsících a v závěru roku. Například loni vánočně vyzdobenou Olomouc navštívily desítky tisíc lidí z tuzemska i ciziny. Do Olomouce v posledních letech často jezdí i turisté z Číny či Jižní Koreje.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky infocentrum, turismus, region, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.