čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Chovatelka týrala koně, hrozí jí pokuta až půl milionu

Týraného koně trpícího podvýživou objevili pracovníci Státní veterinární správy (SVS) u chovatelky v obci Hruška na Prostějovsku. SVS kvůli tomu podala městu Prostějov podnět k projednání přestupku a navrhla umístit týraného koně do náhradní péče. Chovatelce hrozí pokuta až půl milionu korun, kterou ukládá příslušná obec s rozšířenou působností. Řekl to mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Kontrola z olomoucké krajské správy SVS podle Vorlíčka minulý týden v pátek zjistila, že kůň chovaný v obci Hruška je extrémně vyhublý. „Viditelné byly žeberní oblouky, silně vystouplý kohoutek, páteř a rovněž křídla obratlů. Kůň navíc neměl žádnou hmatatelnou vrstvu podkožního tuku a osvalení koně bylo minimální," popsal stav zvířete.

Na desetibodové stupnici, kde jednička znamená vyhublost a desítka obezitu, byl kůň veterináři zhodnocen stupněm dva. „Takovéto omezování výživy považujeme za zcela nevhodné pro chov koně, neboť dochází k narušení zdravotního stavu. Zhoršený výživný stav zapříčiňuje snížení obranyschopnosti organismu, a tím celkové zhoršení zdravotního stavu. Zvíře je vnímavější ke všem negativním vlivům ve svém okolí," uvedl Vorlíček.

Podle veterinářů není týranému koni zajištěno dostatečné množství krmení a vody, takže požádali prostějovský magistrát o umístění koně do náhradní péče. „Další setrvání zvířete v péči tohoto chovatele, by znamenal zhoršení výživného stavu s reálnou možností úhynu," dodal Vorlíček.

Autoři | Foto Státní veterinární správa

Štítky chov, týrání, koně, Prostějovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.