pátek 29. března 2024 Taťána

Skautů přibývá nejen na Olomoucku

Skautů a skautek už dvanáct let přibývá! Podle právě uzavřeného sčítání je jich více než šedesát tisíc, za posledních dvanáct let u nás přibylo dvacet tisíc skautů a skautek. Od roku 2006 jejich počet kontinuálně stoupá a celkový nárůst členské základny od tohoto roku přesáhl padesát procent. Junák – český skaut tak potvrzuje své postavení největší výchovné organizace pro děti a mládež v ČR.

V České republice v současné chvíli funguje 2147 skautských oddílů, které každoročně uspořádají více než tisíc táborů pro bezmála než třicet tisíc dětí. Členů a členek Junáka – českého skauta je 60 522, 41 083 z nich jsou děti a mladí lidé do osmnácti let (k 31. 1. 2018). Meziroční nárůst byl loni nejvyšší od roku 2006, šlo o 2682 nových členů a členek. O činnost oddílů a potřebné zázemí se starají tisíce skautských dobrovolníků a dobrovolnic. Vedoucí pracují s dětmi ve svém volném čase a každý rok stráví skautingem průměrně přes čtyřicet pracovních dnů.

Také skautů a skautek v okrese Olomouc přibylo, je nás téměř 1758. Vyplývá to z výsledků letošní registrace. Čísla opět potvrdila mnohaletý trend rostoucího zájmu o skauting. Přírůstek zaznamenal také počet oddílů, kterých bylo minulý rok 57 a letos jich je už 59. Zájem o skautování ze strany dětí i rodičů je stále velký a to nás nesmírně těší.

Skautům se daří i díky stovkám dospělých dobrovolníků, kteří pravidelně a bez nároku na odměnu věnují svůj volný čas výchově dětí a mladých lidí, nebo zajišťují servis skautských oddílů jako hospodáři či vedoucí jednotek. Rostoucí zájem dětí a rodičů dokazuje, že skauting umí i po více než sto letech své existence nabídnout mladým lidem atraktivní program a možnost se všestranně rozvíjet.

Chcete, aby vaše dítě jelo na tábor s kamarády, které zná? Je nejvyšší čas najít mu skautský oddíl. Nejen v září se začátkem školního roku, ale také v pololetí je možné začít se skautingem. Na holky a kluky tu čekají dobrodružství v podobě her, soutěží či netradičních sportů a pravidelných výletů do přírody. Skauting je prověřený generacemi, ale zároveň reaguje na trendy v moderním vzdělávání. Pro každou věkovou kategorii jsou vypracovány programy, které malé holky a kluky celostně rozvíjejí. Více se dozvíte zde.

Tisková zpráva

Štítky skaut, kultura, společnost, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.