středa 24. dubna 2024 Jiří

Muž připoutal svého známého řetězem ve vojenském bunkru, olomoucký soud mu vyměřil čtyřletý trest

Za připoutání známého řetězem ve vojenském bunkru u Olbramovic na Znojemsku si sedmadvacetiletý Vít Pospíšil odpyká ve vězení čtyři roky. Odsouzen je za zbavení osobní svobody. Rozhodl o tom dnes olomoucký vrchní soud, který tak potvrdil původní rozsudek brněnského krajského soudu. Odvolací soud přitom muži loni v květnu uložil 18 měsíců a změnil právní kvalifikaci na omezování osobní svobody. Věc mu ale vrátil na základě dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana Nejvyšší soud.

Původně čelil Pospíšil obžalobě z pokusu o vraždu. Krajský soud v Brně jej poslal na čtyři roky do vězení za zbavení osobní svobody, vrchní soud ale poté čin překvalifikoval pouze na mírněji postihované omezení osobní svobody, což se Zemanovi nelíbilo. Šéf žalobců připomněl, že muž byl v bunkru sice uvězněný jen několik desítek minut, šlo však o dílo náhody. Jeho volání o pomoc z bunkru uprostřed polí totiž zaslechli lidé, kteří mu pomohli. Intenzita zásahu do osobní svobody spoutaného muže byla podle soudců poměrně značná, poukázali přitom i na noční čas události a odlehlé místo, kde se případ odehrál.

Incident se stal na konci října 2015. Podle obžaloby dvojice útočníků z přesně nezjištěných důvodů vylákala oběť před brněnskou prodejnu Bauhaus. Pod záminkou projížďky přiměli muže nasednout do auta. Poté odjeli za obec Olbramovice, kde ho přivedli do bunkru. Přes fyzický odpor jej připoutali řetězem a dvěma zámky k traverze ve zdi. Druhým koncem mu spoutali kotníky. Podle žalobce poté z místa odjeli a nechali ho tam s tím, že uvnitř zůstane tři dny, nedostatečně oblečený a bez mobilního telefonu.

Případ druhého obžalovaného Jiřího Procházky už dříve vrátil vrchní soud zpět k projednání krajskému soudu. Podle odvolacího senátu je důkazní materiál vůči Procházkovi slabý. Jeho případ dosud nebyl projednán. Za zločin zbavení osobní svobody Pospíšilovi hrozily dva roky až osm let, za omezování osobní svobody je sazba podstatně nižší, a to maximálně dva roky vězení.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.