sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Ve městech Olomouckého kraje ubývá obyvatel

S úbytkem obyvatel se potýkají města v Olomouckém kraji. Na konci loňského roku ve třiceti městech žilo 355 600 obyvatel, což je nejnižší hodnota v historii kraje. Podíl městského obyvatelstva se tak v Olomouckém kraji snížil na 56,2 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Počet i podíl obyvatel ve městech (Olomouckého kraje) dlouhodobě klesá. Zatímco v roce 2007 v nich žilo 369 600 osob, o deset let později jich bylo o 14.000 méně. Během roku 2017 se stav populace ve městech snížil o téměř 1000 osob," uvedl ČSÚ.

Počet obyvatel se loni zvýšil pouze ve městech Olomouc, Zábřeh, Šternberk, Velká Bystřice, Kostelec na Hané, Konice, Němčice nad Hanou, Vidnava, Žulová a Úsov. Zbývajících 20 měst v kraji již vykázalo populační úbytky. Nejvyšší pokles měl Přerov, kde se počet obyvatel snížil o 226 osob. V Prostějově se populace snížila o 177 osob a v Šumperku o 154 osob.

Úbytek obyvatel ve městech byl loni způsoben především zápornou migrací Kvůli stěhování přišla o nejvíce obyvatel města Přerov, Hranice a Šumperk. Naopak v devíti městech Olomouckého kraje převýšil počet přistěhovalých nad vystěhovalými. „Zcela nejvíce obyvatel získala kladným přírůstkem stěhování Konice, Vidnava a Šternberk," stojí ve zprávě ČSÚ.

Stav městské populace se loni snížil také kvůli přirozenému úbytku. Více zemřelých než narozených vykázalo 22 měst v kraji, přičemž nejvyšší přirozený úbytek byl v Prostějově, Šumperku a Uničově. „Opačný jev nastal v osmi městech. Nejvyšší kladný přirozený přírůstek zaznamenala města Olomouc, Zábřeh a Velká Bystřice," uvedl ČSÚ.

Největším městem v Olomouckém kraji zůstala loni Olomouc se 100 494 obyvateli. Druhým nejlidnatějším městem byl Prostějov (43 798 obyvatel) a třetím Přerov (43 565 obyvatel). Čtvrtá pozice náležela Šumperku, páté byly Hranice, šestý Zábřeh a sedmý Šternberk.

V Olomouckém kraji je 402 obcí, přičemž 30 z nich má statut města. Počet měst se nezměnil od 10. října 2006, kdy byla v kraji vyhlášena trojice nových měst, a to Potštát, Vidnava a Žulová.

V Olomouckém kraji v loňském roce klesl počet obyvatel o 747 na 633 178. Za úbytek obyvatel může migrace i přirozený úbytek. Počet obyvatel se zvýšil pouze na Olomoucku, v ostatních čtyřech okresech klesl. Nejvyšší úbytek obyvatel mělo Přerovsko.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky obyvatelé, demografie, obce, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.