pátek 29. března 2024 Taťána

Stavební řízení na dostavbu D1 u Přerova po třech měsících pokračuje

Stavební úřad přerovského magistrátu po třech měsících znovu zahájil územní řízení potřebné pro stavbu chybějícího úseku D1 mezi Přerovem a Říkovicemi. Nucenou přestávku způsobila žaloba organizace Děti Země, která napadla udělenou výjimku z ochrany chráněných druhů. Krajský soud žalobu v březnu zamítl. Ředitelství silnic a dálnic ČR nemohlo do verdiktu soudu získat změnu územního rozhodnutí a stavební povolení.

Vedení přerovské radnice kvůli husté dopravě ve městě bojuje za dostavbu D1 už řadu let. Desetikilometrový úsek z Říkovic do Přerova je posledním chybějícím úsekem na D1 z Prahy přes Brno a Ostravu do Polska. Předloni začala stavba úseku mezi Lipníkem a Přerovem, na který má tato zbývající část navázat.

„Rozsudek nabyl právní moci 29. března. Stavební úřad přerovského magistrátu od středy 4. dubna opět pokračuje v územním řízení, které muselo být v průběhu soudního jednání, a to na dobu tří měsíců, pozastaveno," informovala mluvčí radnice Lenka Chalupová. Zástupci města v souvislosti s rozhodnutím soudu nechali v těchto dnech na řadě míst Přerova vyvěsit plakáty se zněním Děti Přerova děkují - Děti Země prohrály, žaloba se zamítá. Na plakátech je také otištěna první strana rozsudku soudu.

Podobnou cestu zvolilo vedení města ve sporu s ekology již dříve. Loni v září nechal přerovský primátor Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov) vylepit ve městě plakáty vyzývající obyvatele k aktivitě kvůli hrozbě zbrzdění stavby dálnice D1 z Říkovic do Přerova. Obyvatele na nich nabádal, aby kontaktovali předsedu organizace Dětí Země, která podle něj má možné oddálení stavby na svědomí. Na plakátech zveřejnil i kontakt. Zástupci ekologické organizace jeho krok označili za bizarní retro.

Důvodem sporu je výjimka ze zákona k zásahu do biotopů 26 zvláště chráněných druhů živočichů. Jde například o batolce červeného, křečka polního či skokana štíhlého, kteří by mohli stavbou podle ekologických aktivistů trpět. Výjimku povolil olomoucký krajský úřad a ministerstvo životního prostředí rozhodnutí úřadu potvrdilo loni v říjnu. Resort v tomto případě odkázal mimo jiné na převahu veřejného zájmu. Aktivisté se však poté rozhodli obrátit na soud. Spor tím však zřejmě nekončí. Po zamítnutí žaloby předseda Dětí Země Miroslav Patrik avizoval, že organizace podá kasační stížnost.

Foto Pixabay.com

Štítky dálnice, D1, Přerov, dostavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.