sobota 20. dubna 2024 Marcela

Historii Šternberka připomíná nový komiks

Komiks zaměřený na staletou historii města vydala radnice ve Šternberku na Olomoucku. Publikace obsahuje deset kreslených příběhů, které čerpají z historických událostí a postav, řekla mluvčí radnice Irena Černocká.

„V příbězích se zrcadlí více než sedm století dějin našeho města. Přestože jsou kreslené příběhy v dějové lince vymyšlené, a nelze je proto brát zcela vážně, obsahová podstata jejich sdělení je pravdivá," uvedla Černocká. Ke každému kreslenému příběhu byl přidán vysvětlující text, který zároveň připomíná některou ze šternberských památek.

Jeden z kreslených příběhů například připomíná legendu, podle které vděčí Šternberk za svůj vznik udatnému Jaroslavovi ze Šternberka. V roce 1241 se nedaleko Olomouce postavil Tatarům a ubránil Moravu před jejich vpádem. Za odměnu získal od krále území severně od místa bitvy, kde si poté postavil hrad Šternberk.

Příběhy zmiňují i magdeburského arcibiskupa Alberta II, který se zasloužil o rozvoj města, a přibližují čtenářům gotickou kapli místního hradu, ničivý požár v roce 1538 a šternberskou Madonu. Komiksové příběhy jsou zaměřeny i na novodobou historii města, která je spjata například se závody automobilů Ecce Homo.

Komiks, který nakreslil Martin Šilar a napsal Filip Hradil, vyšel v nákladu 500 kusů. K dostání je v informačním centru města. První písemná zmínka o Šternberku pochází z roku 1296. V roce 1991 byla ve Šternberku vyhlášena městská památková zóna o rozloze 78 hektarů, ve které je 61 zapsaných kulturních památek. Šternberk byl oceněn titulem Historické město roku 2008.

Autoři | Foto sternberk.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.