pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Zvířata v olomoucké zoo spořádala za minulý rok krmiva za 5 milionů korun

Krmivo za zhruba pět milionů korun loni spořádala zvířata chovaná v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Nejvíce peněz zoo investovala do potravy určené pro masožravce.

Za hovězí, vepřové, skopové a kuřecí maso loni zoo utratila 1,4 milionu korun. V jídelníčku masožravců byli také králíci, hlodavci a hmyz za celkem 762.000 korun.

Opice, ptáci, nosálové či medvědi loni snědli ovoce a zeleninu v hodnotě 825.000 korun. Granule pro kopytníky stály milion korun a opice spořádaly granule za 112.000 korun. Na jídelníčku zvířat nechybělo seno (49.000 korun), zrniny (191.000 korun), mořské plody (81.000 korun) či vejce (45.000 korun).

Zřejmě nejdražší na krmení je rejnok siba skvrnitá a tygr, jejichž průměrná denní krmná dávka stojí více než 200 korun. Mezi největší labužníky patří drápkaté opičky. Jejich potravu tvoří několik druhů běžného i exotického ovoce, řada vitamínů a minerálů, med či myšata. V létě pak květy pampelišek a speciální krmiva určená pro tyto druhy opic. Opičky nepohrdnou ani křepelčími vajíčky, cvrčky, sarančaty či šváby.

Návštěvnost zoologické zahrady na Svatém Kopečku v roce 2017 kvůli nezvykle dlouhé a tuhé zimě mírně klesla meziročně o 344 na 339.162 lidí. Předloni se návštěvnost svatokopecké zoo díky příznivému počasí naopak zvýšila o 13.773 na 339.506 lidí.

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Chová čtyři stovky druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o 1800 jedinců. Zřizovatelem zoologické zahrady je olomoucký magistrát, který její provoz dotuje. Zoo si vlastními aktivitami vydělá zhruba polovinu částky potřebné na provoz.

Zoo postupně zatraktivňuje svoji nabídku, aby obstála v konkurenci. V posledních letech investuje například do rozšiřování safari parku. Speciálním vláčkem se po volném výběhu ročně projedou desítky tisíc lidí. Letos v létě zoo rozšíří safari o výběh s bílými vlky, a zařadí se tak mezi několik málo zoologických zahrad na světě, které tento nevšední zážitek návštěvníkům nabízí. V druhé polovině dubna bude otevřen nový pavilon Kalahari v centrální části zoo. Bude zaměřen na africkou faunu.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.