čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

V Olomouckém kraji je dlouhodobě jeden z nejvyšších výskytů včelího moru

Nebezpečný mor včelího plodu loni veterináři zjistili na čtyřiceti místech Olomouckého kraje. V ohniscích včelího moru muselo být zlikvidováno sto devadesát osm včelstev. Olomoucký kraj je jedním z regionů nejvíc postižených touto nebezpečnou nákazou, řekl ředitel krajské pobočky Státní veterinární správy (SVS) v Olomouci Aleš Zatloukal.

„Nejvíce byl zasažen okres Olomouc, kde bylo 19 ohnisek a zlikvidováno bylo 111 včelstev," uvedl Zatloukal, podle kterého je situace s touto nákazou v Olomouckém kraji dlouhodobě nepříznivá.

Pracovníci SVS loni v Olomouckém kraji provedli u chovatelů včel kvůli podezření na tuto nákazu 263 kontrol. „Prohlídky a kontroly jsou velmi náročné jak časově, tak zejména při administrativním zpracování," podotkl Zatloukal.

Nepříznivá nákazová situace, která si loni vyžádala likvidaci dvou stovek včelstev, podle Zatloukala nemá výrazný vliv na produkci medu v Olomouckém kraji. „V celém kraji je registrováno přes 43 tisíc včelstev," řekl.

Mor včelího plodu se přenáší ze včelstva na včelstvo. Pokud se nákaza v chovu objeví, je podle legislativy nezbytné napadené včelstvo zlikvidovat. Léčba antibiotiky je v Česku zakázaná.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky včely, mor, choroby, příroda, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.