čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

FOTO: Do věžičky olomoucké radnice zástupci města uložili aktuální dokumenty pro další generace

Do rekonstruované věžičky olomoucké radnice se dnes vrátil tubus s archivními materiály, který byl ve střešní konstrukci nad olomouckým orlojem uložen přes tři století. Původní kovovou schránku doplnili zástupci města dalšími dvěma, do nichž vložili aktuální dokumenty a pamětní mince. Mosazná schránka byla do pozlacené makovice pod korouhvičkou vložena při opravě střechy v roce 1962. Objevena byla loni na podzim při opravě věžičky.

První tubus obsahuje původní historické listiny, které prozkoumali a zdokumentovali olomoučtí archiváři. Druhá schránka obsahuje odkaz dnešní doby. „Uložena je v tubusu i bankovka v hodnotě 5000 korun, je tam i celá řada dokumentů včetně medaile připomínající zapsání Sloupu Nejsvětější Trojice do památek UNESCO, svatořečení Jana Sarkandra či medaile s vlastnoručním podpisem olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera," řekl dnes primátor Antonín Staněk (ČSSD).

Tubus obsahuje i statistické údaje o městě a přehled událostí od 60. let minulého století do dneška. Do třetího kovového pouzdra zástupci města vložili dokumenty a fotografie týkající se rekonstrukce radniční střechy a věžiček.

Zaprášený tubus nalezli stavbaři loni v září při rekonstrukci 13 věžiček a ozdobných vikýřů na severní straně střechy radnice, která navazuje na celkovou opravu střechy a krovů. Obsahoval vzácné archiválie, z nichž nejstarší se datují rokem 1704 a nejmladší pocházejí z 60. let minulého století. „Část těchto dokumentů si ponechal památkový ústav s tím, že budou konzervovány a uloženy. Místo nich se do tubusu vrátily téměř nerozpoznatelné faksimile," řekl primátor.

Schránka obsahovala noviny, plány a další dokumenty z doby kolem roku 1962 i starší archiválie týkající se řízení města, oprav v minulých staletích i významných politických událostí. K nejzajímavějším dokumentům patřil tisk oslavující jedno z vítězství vojevůdce prince Evžena Savojského, ve schránce byly i pamětní medaile z roku 1848 připomínající nástup Františka Josefa na císařský trůn, německy psané olomoucké noviny Neue Zeit z roku 1861 či stranický list Stráž lidu z roku 1962. Za trámy věžičky byly nalezeny také dva vzkazy pokrývačů.

Náročná rekonstrukce střechy začala loni v lednu a bude stát zhruba 24 milionů korun. V následujících letech má být opravena i fasáda radnice.

Autoři | Foto Jan Andreáš

Štítky zajímavost, radnice, historie, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.