čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V šestaosmdesáti letech zemřel náhle oscarový režisér Miloš Forman

V USA zemřel oscarový režisér Miloš Forman. Jeho manželka Martina Formanová dnes řekla, že zemřel náhle 13. dubna po krátké nemoci. Čáslavskému rodákovi bylo 86 let.

„Jeho odchod byl klidný a po celou dobu byl obklopen rodinou a svými nejbližšími," dodala. Poslední rozloučení bude v úzkém rodinném kruhu, řekla.

Miloš Forman se narodil v roce 1932 v Čáslavi. Rodiče v jeho útlém věku zahynuli v koncentračním táboře, proto musel po válce vyrůstat v domově mládeže a později na internátní škole.

První celovečerný film, který Forman režíroval samostatně, byl Černý Petr, který získal mnoho zahraničních ocenění. Následovaly filmy jako Lásky jedné plavovlásky nebo Hoří, má panenko.

V roce 1968 emigroval Miloš Forman do Ameriky, kde dál režíroval. V roce 1975 natočil film Přelet nad kukaččím hnízdem v hlavní roli s Jackem Nicholsonem, za který byl oceněn Oscarem. Film dostal ještě Oscary za nejlepší film, hlavního herce, hlavní herečku a scénář a dalších pět nominací.

Druhým velkým milníkem v jeho kariéře byl film Amadeus, za který si vysloužil druhé Oscara za režii. Film získal 13 nominací na Oscara, z nichž 8 bylo proměněno.

Miloš Forman byl potřetí ženatý, má celkem čtyři syny.

 

Autoři | Foto By Zff2012 [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons

Štítky Miloš Forman, smrt, kultura, Oscar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.