pátek 29. března 2024 Taťána

Dobrovolníci vysázeli na podzim 1500 krokusů, ty teď rozkvétají

Travnaté plochy v Zábřehu na Šumpersku začínají v těchto dnech rozkvétat půldruhým tisícem krokusů, které místní obyvatelé vysázeli loni na podzim. Zapojili se tehdy do prvního ročníku kampaně s názvem Rozkveteme Zábřeh. O akci byl velký zájem, i přes nepřízeň počasí vyrazilo do ulic na sto dobrovolníků, kteří si 1500 cibulek rozebrali během pár minut. Radnice chce akci letos zopakovat, informovala mluvčí města Lucie Mahdalová.

„Našim cílem bylo zapojit do organizovaného vysazování dospělé i děti, získali pevnější vztah k městu i přírodě. Nyní mají radost, že se jejich úsilí vrací v podobě rozkvetlých krokusů," uvedl starosta František John. Žluté, bílé a fialové květy zpestřují nyní travnaté plochy na náměstí Osvobození, plochu před kostelem svatého Bartoloměje, na sídlištích Severovýchod a Krumpach či v Bezručových sadech u kostela svaté Barbory. Tady krokusy z loňských výsadeb doplnily planě rostoucí sasanky hajní, violky a křivatce.

Zájem obyvatel loni na konci listopadu vedení radnice překvapil. Akci tehdy inicioval starosta Zábřehu František John, který se inspiroval podobnou kampaní v německém městě, kde žije jeho sestra. I tam se do výsadby zapojují obyvatelé. Výhodou je podle zástupců města také to, že krokusy v trávníku samy časem zplaní a rozmnoží se.

Město si pro netradiční kampaň nechalo vytvořit originální logo, které ilustroval místní grafik Tomáš Velzel. Vysazování jarních cibulovin je součástí aktivit města v rozvoji zeleně, v letošním roce budou založeny nové záhony letniček či trvalek a již brzy budou na vybrané sloupy veřejného osvětlení umisťovány květináče s muškáty, doplnila mluvčí radnice.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky krokusy, rostliny, Zábřeh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.