pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Ovčárna je poslední baštou lyžařů, vleky se tam pravděpodobně rozjedou i příští víkend

Na Ovčárně, v nejvýše položeném lyžařském středisku v ČR, se jako v jediném areálu v Jeseníkách stále lyžuje. Vlek tam zřejmě pojede i příští víkend. Zájem lyžařů je sice malý, ale stále nějací jezdí, hlavně stálí zákazníci, kteří se vracejí, řekl zástupce střediska Josef Figura. Za víkend do střediska podle něj přijelo asi 200 lyžařů.

Od pondělka budou vleky stát, od pátku do neděle by ale měl být jeden vlek opět v provozu. „Kdyby lidé jezdili, dalo by se pořád lyžovat," uvedl Figura, podle kterého je na sjezdovkách minimálně 80 centimetrů sněhu. "O víkendu se rozhodneme, jestli se bude ještě dál lyžovat," uvedl.

Ovčárna leží v národní přírodní rezervaci v nadmořské výšce 1440 metrů. Přírodního sněhu je tu dostatek, od ochranářů však má areál kvůli své poloze povolen provoz jen do konce dubna. Běžkaři mohli stále využívat stopu z Ovčárny na Švýcárnu, zničila ji však rolba, která prohrnula cestu.

Většina lyžařských středisek v Jeseníkách ukončila provoz na přelomu března a dubna. Provozovatelé nyní areály postupně chystají na letní provoz. V Jeseníkách platí první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Podle informací jesenické horské služby leží v nadmořské výšce 1300 metrů nad mořem na severních svazích okolo 70 centimetrů mokrého sněhu, na hřebenu sníh již odtál. V lavinových katastrech sníh také odtává.

Autoři | Foto By Pudelek (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 4.0-3.0-2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0-3.0-2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.