pátek 29. března 2024 Taťána

Zoologické zahrady, včetně olomoucké, sbírají staré dalekohledy na pomoc ptákům

Jedenáct českých zoologických zahrad se zapojilo do sbírky starých dalekohledů na pomoc ptákům v Indonésii. Zájemci tak mohou své vyřazené, ale stále funkční dalekohledy poskytnout zahraničním školákům, kteří je využijí pro poznání a ochranu kriticky ohrožených druhů. Akci pořádá Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA), které v současnosti předsedá liberecká zoo. Asociace to uvedla v zprávě.

Dalekohledy dostanou školáci po celé Indonésii. Postará se o to nezisková organizace Green-books.org, která se snaží tamní děti již několik let vzdělávat o přírodě, její ochraně a udržitelném rozvoji. „Bojuje také proti pytláctví a nelegálnímu odchytu původních druhů zpěvných ptáků," uvedl Tomáš Ouhel z liberecké zoo. Pytláctví i nelegální odchyt jsou podle něj v Indonésii velmi rozšířené a decimují populace kriticky ohrožených druhů.

Kampaň s názvem Silent Forest (Ztichlý les) se zaměřuje na šest nejohroženějších druhů zpěvných ptáků v Indonésii. „Mezi nimi je například v přírodě patrně již vyhynulá kraska krátkoocasá jávská, populární loskuták velký, donedávna téměř vyhynulá majna Rothschildova, sojkovec dvoubarvý, bulbul korunkatý a šáma bělořitá," uvedla asociace v tiskové zprávě. Tyto druhy, stejně jako mnoho dalších, ohrožuje zejména nelegální odchyt a jejich prodej na populárních ptačích trzích.

Starý dalekohled mohou lidé nechat přímo u vstupu 11 zoologických zahrad v Česku, a to v Liberci, Ústí nad Labem, Děčíně, Plzni, Jihlavě, na Hluboké, v Brně, Hodoníně, Olomouci, Ostravě a v zooparku v Chomutově. Do akce se zapojily také čtyři zoo ze Slovenska. V boji na záchranu ohrožených ptačích druhů asociaci podporuje ministerstvo životního prostředí a město Liberec.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.