úterý 16. dubna 2024 Irena

O dotace na kotle můžeme žádat do konce dubna, uspokojeno bude 1700 žádostí

O druhé kolo dotací na výměnu kotlů je v Olomouckém kraji velký zájem. Lidé už podali 2014 žádostí, přičemž na všechny zájemce se zřejmě nedostane. Uspokojeno bude kolem 1700 žádostí, řekl hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). Mezi žadatele bude v druhém kole dotací na výměnu starého kotle na pevná paliva za ekologický zdroj tepla v Olomouckém kraji rozděleno téměř 167 milionů korun.

Žádosti budou moci lidé ve druhém kole podávat do konce dubna, poté budou vyhodnoceny. „Uspokojeno bude kolem 1700 žádostí a zbytek bude podle pořadí připraven na další čerpání nebo navýšení alokace. Uvidíme, jak se podaří získat prostředky na tyto kotlíkové dotace. Program je velice žádaný," uvedl Okleštěk.

Olomoucký kraj loni na podzim kvůli velkému zájmu lidí zvýšil částku určenou na druhé kolo dotací na výměnu kotlů o 43 milionů korun. Podle původního plánu si žadatelé měli rozdělit 124 milionů, nyní je to téměř 167 milionů korun. Dotace může činit až 120 tisíc korun na jeden projekt.

Příjem elektronických žádostí do druhého kola dotací na výměnu kotlů krajský krajský úřad zahájil 24. října a hned za první minutu jich lidé zaslali 600. Dotace krajský úřad tentokrát přijímá jen v elektronické podobě. Zájemci o dotace dostali kód, který mohou společně s připravenou žádostí zaslat do elektronického systému úřadu. Využít k tomu budou moci i svůj počítač. Před krajským úřadem se díky tomu už netvořily fronty.

Finanční podpora je zaměřena na výměnu starých kotlů první a druhé emisní třídy na pevná paliva s ručním přikládáním v rodinných domech na území celého kraje. Lidé budou moci dostat příspěvek na pořízení tepelného čerpadla, plynového kondenzačního kotle i kotle na pevná paliva. Podporovány už nejsou uhelné kotle. Příjemce dotace může dostat na pořízení jednoho kotle či tepelného čerpadla až 120 tisíc korun. Výše dotace závisí na typu zdroje vytápění.

V první výzvě předloni kraj evidoval přes 2000 žádostí o dotace, schválil jich 1540. Lidé mohli na nový kotel získat až 127 500 korun.

Do roku 2020 jsou v Česku plánovány ještě dvě etapy dotací na kotle. V republice byly v první vlně určeny na výměnu kotlů tři miliardy korun z evropských peněz. V následujících čtyřech letech by mělo být rozděleno devět miliard korun a vyměněno až 100 tisíc kotlů. Měla by tak být nahrazena až třetina nejvíce znečišťujících kotlů v zemi.

Autoři

Štítky kotel, dotace, vytápění, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.